Infecția sinusurilor cunoscută și sub numele de sinuzită, este o inflamație a mucoasei care căptușește sinusurile. Există două tipuri de infecții sinusale: bacteriene și virale. Majoritatea infecțiilor sinusale sunt virale. Simptomele infecțiilor sinusurilor nu ne pot ajuta să facem diferența.
Medicul este singurul care poate determina sursa infecției, ceea ce înseamnă că trebuie neapărat să te vadă medicul dacă suferi de sinuzită.
O infecție sinusală virală este de scurtă durată și, de obicei, simptomele încep să se îmbunătățească după 5-7 zile. O infecție sinusală bacteriană poate dura între 7 și 10 zile sau chiar mai mult și se poate agrava după a 7-a zi.
Medicina convențională tratează infecțiile sinusurilor cu steroizi, antiinflamatoare și antibiotice (pentru infecții bacteriene). În alte cazuri, când sinuzita se agravează, poate fi necesară intervenția chirurgicală.
Însă, unele dintre aceste metode pot să dăuneze organismului. În acest articol, îți voi oferi câteva remedii naturale pentru sinuzită.
Remedii naturale pentru sinuzită
Hidratează-te!
Evită alcoolul, cafeaua sau orice produs care conține cofeină, deoarece aceasta îngroașă mucusul și înfundă căile respiratorii. În schimb, bea multă apă, sucuri din fructe și legume verzi fără adaos de zahăr sau ceaiuri din plante, fierbinți. Acest lucru ajută la subțierea mucusului și la scurgerea acestuia din sinusurile iritate.
Oțet de mere
Oțetul de mere este un tonic minunat, de aceea ar trebui să se găsească în fiecare bucătărie. Poate fi folosit pe tot corpul, din cap până în picioare, ca un minunat agent de curățare.
Când vine vorba de infecția sinusurilor, este recomandat să pui 2-3 linguri de oțet de mere crud, nefiltrat, într-o ceașcă de apă fierbinte sau ceai. Poți adăuga, de asemenea, lămâie și mere de albine. Consumând acest preparat, mucusul se va subția.
Pentru a te bucura de beneficii maxime, consumă doar oțet de mere crud, nefiltrat și nepasteurizat.
Bromelaină
Ananasul este bogat în bromelaină, o substanță care este utilizată pentru a reduce umflarea. Cercetările sugerează că bromelaina poate accelera vindecarea sinuzitei acute.
Asigură-te că ceri părerea medicului înainte de a utiliza această substanță, mai ales dacă iei medicamente, deoarece bromelaina poate interacționa cu acestea, afectând eficacitatea lor.
Ulei de eucalipt sau mentă
Mucusul se poate subția prin inhalare de aburi. Pune câteva picături de ulei de eucalipt sau mentă într-un castron cu apa fierbinte și inspiră aburul. Un umidificator va ajuta, de asemenea, la umezirea vaporilor de aer din casă și va ameliora simptomele sinuzitei.
Spray nazal natural (cu semințe de grapefruit)
Poți să-ți creezi singur un spray nazal natural din semințe de grapefruit, pudră și pulpă. Folosește-l la fel ca pe orice alt spray nazal obișnuit. Este eficient în eliminarea mucusului.
Alimente picante
Poți subția mucusul consumând un amestec de:
- 1 linguriță oțet de mere
- Sucul stors dintr-o lămâie
- Puțin ardei Cayenne sau hrean
- 250 ml apă
Consum 2-3 pahare pe zi din acest amestec pe zi. Ardeiul Cayenne ajută la dilatarea vaselor și descompunerea mucusului. În același timp, ameliorează durerile faciale, reduce inflamația, stimulează circulația și acționează ca agent antibacterian. Toate aceste beneficii ale ardeiului Cayenne sunt utile în prevenirea și ameliorarea simptomelor sinuzitei.
Vitamina C
Îți poți întări sistemul imunitar, consumând vitamina C și suplimente alimentare bogate în acest antioxidant. S-a dovedit că vitamina C ajută corpul să scape de boli. De asemenea, poate îmbunătăți starea generală de sănătate.
Vitamina C este disponibilă sub formă de tablete, formă lichidă sau masticabilă și poate fi cumpărată fără prescripție medicală.
Evită iritanții dietetici
Renunță la alimentele care conțin gluten, lactate, zahăr, deoarece acestea pot provoca infecții ale sinusurilor. Încearcă să consumi produse fără gluten și lactate vândute de producătorii locali.
Ulei de oregano
Un alt ulei esențial care s-a dovedit a avea proprietăți antivirale, antibiotice și antifungice este uleiul de oregano. Adaugă câteva picături de ulei de oregano într-o ceașcă de suc, apă sau ceai pentru a ameliora simptomele sinuzitei.
Uleiul de oregano poate fi folosit și ca alternativă la uleiul de mentă sau eucalipt pentru inhalarea cu aburi. Cu toate acestea, este posibil ca unele persoane să nu suporte mirosul uleiului de oregano.
Elimină alergenii din interior și evită alergenii din exterior
Alergenii din interior, cum ar fi praful, mucegaiul și polenul sunt cei mai frecvenți iritanți care declanșează sinuzita. Folosește un purificator de aer pentru a curăța aerul din casă. Asigură-te că schimbi filtrul de aer cel puțin o dată pe lună.
Dacă ieși afară, te expui inevitabil la iritanții din aer. Pentru a-i ține departe de căile respiratorii, poartă o mască.