Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, acţionează ca o barieră în calea factorilor externi. Scriam aici despre numărul impresionat de chimicale ce ne agresează în fiecare zi şi care ajung invariabil pe pielea şi în corpul nostru. Am început să citesc cu atenție etichetele cosmeticelor şi detergenţilor din magazine şi m-am pierdut în denumiri de substanţe şi formule.
Am căutat detalii despre ele şi în încercarea de a-mi face ordine în informaţii voi încerca să le adun împreună în mai multe articole, alături de motivele pentru care nu sunt recomandate.
Aluminiu – are legatură cu declanșarea unor boli de plămâni, cauzează iritații ale pielii
Parfum–sub acestă denumire pot fi ascunse aproximativ 250 de substante chimice. Atunci când întâlniți pe etichetă mențiunea “Fară parfum” ( Fragrance free) este posibil ca de fapt o altă substanță chimică să fie adăugată pentru a acoperi un alt miros. Prezenta parfumului intr-un produs poate cauza alergii, dureri de cap, probleme de respirație.
Parabeni – proprietațile de conservare fac să fie prezenți în toate produsele cosmetice. Studiile au arătat că există o legătură între prezența parabenilor și diverse tipuri de cancer, mai ales cel mamar.
Subiectul este foarte vast și o să revin asupra lui. Dacă doriți să vă începeți propria cercetare, eventual luați la rând cosmeticele și produsele de curățare pe care le aveți acum în casă, puteți începe de aici. Cosmeticdatabase este un site unde ingredientele sunt notate pe o scară de la 1 la 10 în raport cu riscurile pe care le ridică. Este indicat să folosiți produse care au ingrediente notate cu 1 sau 2. De exemplu parfumul are nota 8 ceea ce îl încadrează în grupa de risc mare.
Ce este perfid la aceste ingrediente, este faptul că acționează subtil, în timp. Dacă nu sunteți foarte sensibili nu veți avea nimic, dar în timp veți observa ca se măresc numărul durerilor de cap inexplicabile, puteți să faceți alergie la un produs pe care îl foloseați de ani de zile și alte asemenea semne care indică că ceva cu siguranță nu este în regulă. Numai că atunci când ajungi la doctor nimeni nu te întreabă ce deodorant folosești, cu ce îți speli rufele, cu ce ștergi mobila.
Rezultatele chimicalelor
Deși nu o simțim acțiunea tuturor acestor chimicale este reală. Pe site-urile și blogurile străine se tot vorbește de o carte, “Slow death by rubber duck”, scrisă de Rick Smith și Bruce Lourie, doi militanți ecologiști care au făcut un mic experiment care a avut niște rezultate surprinzătoare. După ce au încercat să evite pe cât posibil produse și substanțe suspectate de efecte nocive, și-au făcut analizele pentru a stabili o bază de pornire. După aceea, timp de câteva zile , au stat într-un apartament făcând cam tot ceea ce face un om normal, spălat, mâncat, curățenie, folosind produse uzuale ce se găsesc în orice supermarket. Rezultatele au fost năucitoare: nivelul ftalaților din organism a crescut cu 22 %, cel al mercurului cu 2,5%, nivelul de BPA a crecut cu 7,5 %. În câteva zile. Nu te poți opri să nu te întrebi ce se întâmplă în ani de utilizare.