Îmi place la nebunie să pregătesc mâncare la cuptor. De ce? Pentru că, în general, pun ingredientele, bag tava în cuptor, am grijă doar să nu fie focul prea mare și să nu uit că e ceva acolo și gata mâncarea.
Și parcă și gustul e mai bun decât cel al mâncării pregătite pe aragaz.
Singura parte care nu îmi place este curățarea cuptorului. Mai bine zis nu îmi plăcea, pentru că de ceva vreme folosesc o combinație de ingrediente care fac ca tot procesul de curățare să fie mult mai prietenos cu mine și cu mediul.
O să vă întrebați de ce nu îmi plăcea. Păi foloseam minunatele soluții care se găsesc pe piață. Cele pe care le aplici musai cu mănuși că altfel rămâi fără piele pe mâini, le lași timp de minim 30 de minute (depinde dacă este cuptorul cald sau nu) timp în care nu prea poți sta în bucătărie din cauza mirosului, după care freci ceva, deși eticheta se laudă că nu ar trebui, apoi începi să clătești și tot clătești, până ce reușești să scoți tot clăbucul rezultat. După care coci ceva de test pentru că mirosul chimic rămâne ceva vreme oricâta apa ai folosi și nu dispare decât după ce aprinzi cuptorul.
Ingrediente uzuale în acest tip de soluții: clorura de metilen, soda caustica și alte componente bazate pe produsele petroliere.
Alternativele mele
Varianta lichidă
- 5-6 linguri de oțet alb
- 3-4 linguri de bicarbonat de sodiu
- 100 de ml de lichid de nuci de săpun
- 100 de ml de apă fierbinte
Se amestecă bine toate ingredientele, se aplică în interiorul cuptorului și se lasă peste noapte. Dacă cuptorul este foarte murdar aplicați soluția, puneți niște bicarbonat de sodiu pe un burete și frecați ușor, după care aplicați din nou soluția și lăsați-o să acționeze pentru câteva ore. În cazuri de maximă rezistență folosesc și pudră din nuci de săpun pentru a freca, dar de obicei murdăria cedeză la aplicarea tratamentului inițial.
Pasta
- nucile rămase în urma obținerii lichidului concentrat (10-15 nuci)
- 1 parte apă fierbinte
- 2 parți de oțet
- bicarbonat de sodiu
În acest caz cantitatea de bicarbonat de sodiu este cea care dictează într-un fel restul cantităților. Bagați totul în mixer. Trebuie să obțineți o pastă cremoasă, dacă este prea fluidă mai puneți bicarbonat, dacă este prea tare mai adăugați oțet sau apă (încercați să păstrați proporția de 1:2- apă:oțet). Se aplică în interiorul cuptorului și se lasă peste noapte.
Sunt eficiente, nu conțin ingrediente toxice, nu lasă un miros neplăcut și sunt ieftine și la îndemână.
Spor la curățat!
Sfat practic
Cuptorul se va curăța mai ușor cât timp este cald.