…dacă nu sunt bio.
Lista este ceva mai veche, de anul trecut prin toamnă și se bazează pe studiile Consumer Reports și Environmental Working group. Se referă la fructele și legumele care au gradul cel mai ridicat de pesticide și deși se referă în principal la cele din Statele Unite, nu cred că cele de pe la noi scapă de utilizarea acestor substanțe.
Deși au testat mai multe fructe și legume lista celor mai contaminate este următoarea:
- Țelină
- Piersici
- Nectarine ( în 96 % dintre piersicile testate conțineau pesticide și 95,1 % dintre nectarine)
- Mere 93,6 % dintre cele testate conțineau pesticide. Dintre toate ele mă sperie cel mai mult, vorba ” Mănâncă un măr pe zi și ții medicul departe” nu mai pare chiar adevărată, mai ales când mă gândesc că nu trece nicio zi fără ca piticul meu să mănânce minim un măr
- Căpșunile
- Perele
- Cartofii
- Ardeiul gras
- Spanacul
- Strugurii
Apropo de mere, daca doriti sa slabiti, in loc sa folositi shake-uri si produse precum Black Latte, puteti opta pentru o dieta cu mere. Este foarte eficienta si daca o tineti corect este si sanatoasa. Revin cu detalii despre aceasta dieta si un articol complet cat de curand.
Ce putem face pentru a consuma aceste fructe si legume?
- să cumpărăm fructele și legumele de sezon, din piețele locale nu din supermarketuri; știu că marfa este uneori aceeași, dar sunt totuși șanse mai mari să găsiți în piață mici producători locali sau așa cum am găsit pe blogul Jurnal Bio apelați la fermele bio care vând produse curate
- nu cumpărați fructele și legumele care arată precum cele de plastic pe care le păstrau părinții noștrii în fructiere, este normal ca merele, perele și oricare alte fructe să aibă mici pete, să nu aibă toate aceași mărime sau culoare; de câte ori iau mere în piață le aleg pe cele mai mici, neuniforme sau care au câteva pete
- evitați cartofii foarte mari, nu cred că ajung la volume respective pe cale naturală
- spălați foarte bine toate fructele și legumele cumpărate, pentru un jutor în plus puteți folosi o soluție de apă și bicarbonat de sodiu