Pentru mine căutarea unui stil de viață mai simplu, cu soluții necomplicate și apropiate de natural, a început în urmă cu 2-3 ani. Dorința și motivația de a îmi dori o astfel de viață au rămas constante de-a lungul timpului, doar că am avut momente, care au culminat la sfârșitul verii, când am avut senzația că mă lupt un pic cu morile de vânt.
După ultimul articol scris pe blog am avut nevoie de o pauză.
Am avut timp să mă gândesc de ce am ajuns în situația asta și ce aș putea face pentru a o evita pe viitor. Pentru că nimănui nu îi place un blog de sfaturi practice, soluții naturale și viață frumoasă care are o autoare blazată și obosită .
Lista de mai jos cred că mă va ajută să nu mai cad în aceași stare și sper să vă ajute și pe voi.
Evitarea surplusului de informații
Cu toții știm că informația înseamnă putere, este un clișeu adevărat, cu cât știi mai multe cu atât poți alege mai bine, dar câteodată prea multă informație strică. Peste tot se vorbește de bio, poluare, ce apă este mai bună, ce pățim dacă mâncăm prea mult, să reciclăm, de unde cumpărăm mâncarea, mâncare raw, vegană, suplimente….. Și tot așa, pe toate canalele media, la tv, radio, bloguri, facebook, mail.
Deja e prea mult. Așa că o să fac o selecție: doar 2-3 bloguri bune care dezbat subiecte care mă interesează în loc de 10, mă voi dezabona de la newsletter-uri care nu aduc informație de calitate, voi elimina știrile bombastice de la TV și nu voi mai da click pe toate linkurile care circulă pe mail și facebook.
Trebuie să evit capcana lui “Prea mult și prea repede”
Viața sănătoasă și simplă implică foarte multe lucruri: trebuie să îți schimbi modul de alimentație, să faci mișcare, să fii atent ce și cât consumi, să reciclezi sau să refolosești la maxim și lista poate continua. Dacă vreau să le fac bine pe toate și din prima cu siguranță voi ajunge la o stare de suprasaturație, oboseală și lehamite. Noua strategie este câte un lucru pe rând.
Voi evita comparațiile
În copilărie uram când părinții mă comparau cu alți copii, știți voi “uite X ce notă a luat, tu de ce nu poți?”. Nu știu cum am ajuns acum să fac aceași greșeală, mă compar cu persoane care au pornit pe calea asta de mult mai multă vreme și au mai multă experiență sau pur și simplu au mult mai mult talent în a pregăti, de exemplu, cosmeticele în casă.
Am avut o perioadă în care mă simțeam îngrozitor că îmi cumpăram demachiantul (unul natural și foarte bun de altfel) în loc să îl fac. Fiecare dintre noi are propiul său ritm de a se adapta, de a se schimba, nu trebuie să impresionăm pe nimeni, iar alegerile pe care le facem sunt pentru noi nu pentru alții.
Schimbarea cere timp
După ce ani de zile am folosit niște produse, am făcut lucrurile într-un anumit fel, schimbarea va lua timp. Cu siguranță pot arunca tot ce am folosit până acum și să le înlocuiesc peste noapte cu produse noi cumpărate sau făcute în casă, dar obiceiurile se schimbă în timp, foarte puțini sunt cei care pot face asta de pe o zi pe alta, iar eu nu sunt unul dintre ei, așa că îmi voi acorda timp.
Nu sunt perfectă
Da, o mare surpriză . În căutarea asta a vieții naturale și sănătoase cu siguranță voi greși și asta e ok. O să greșesc rețete de cosmetice, nu voi alege întotdeauna produsele cele mai bune pentru mine și ai mei, voi mânca poate prostii nesănătoase, voi arunca hârtie împreună cu alte gunoaie și câte și mai câte. Ați dori să faci ceva pentru tine și pentru ce e în jurul tău e important, să iei atitudine e și mai bine, dar dacă greșești uneori și o dai în bară nu însemnă că trebuie să te lași păgubaș, însemnă doar că trebuie să o iei de la capat.