Dacă i-aş fi spus bunicului meu că piatra pe care el o folosea după bărbierit şi căreia îi spunea piatră acră, va ajunge vedeta lumii bio în materie de deodorante, mi-ar fi zâmbit a neîncredere şi ar fi spus: ”De măi tataie, aşa o fi”.
Deodorantul de alaun sau aşa cum este cunoscută sub numele ştinţific de potassium alum, este un mineral, care era folosită pe vremea bunicilor în loc de after shave, nu îmi aduc aminte dacă îl folosea şi pe post de deodorant, dar azi asta este principala utilizare.
Datorită faptului că este solubilă în apă, deodorantul de alaun formează o peliculă care are efect antibacterian, acţionează în mod asemănător cu bicarbonatul de sodiu, care împiedică dezvoltarea bacteriilor fără a inhiba transpiraţia, pentru că, contrar aparenţelor şi reclamelor TV, transpiraţia este bună, mirosul este rău , aşă că minunatul mineral combate efectul neplăcut, fără a bloca eliminarea toxinelor din organism. Cu asta se ocupă deodorantele uzuale, majoritatea bazându-se pe aluminiu.
Pe piaţă există două forme de deodorantul de alaun, varianta naturală, numită potassium alum şi una sintetică ammonium alum, prima fiind cea recomandată. Puteţi găsi piatra în forma ei naturală, tăiată inegal şi un pic mai greu de utilizat din această cauză sau sub formă de stick, într-un recipient care aduce cu un deodorant clasic.
Cum se foloseşte deodorantul de alaun?
Există două metode: fie umeziţi piatra şi aplicaţi apoi pe piele, fie umeziţi pielea şi apoi frecaţi locul uşor cu deodorantul de alaun. Orice metodă folosiţi e bine ca după utilizare să ştergeţi piatra, se menţine mai bine în timp.
După această mică introducere vă rog să îmi permiteţi să vă prezint motivele care au dus la titlul de mai sus.
Deodorantul de alaun este eficient
În familia noastră folosim ambii membrii adulţi piatra de alaun din martie anul trecut. A fost testată inclusiv vara pe vreme caniculară (ce amintire plăcută pe vremea asta rece) şi face faţă cu brio. Era necesară o reaplicare undeva pe la ora 16, dar pentru mine asta nu era o problemă şi mi se pare normal în condiţiile în care erau 35 de grade afară şi făceam efort fizic.
Este economic
Am început să folosim deodorantul de alaun în martie anul trecut. O folosim şi acum şi cred că ne mai ajunge până vine vara. 2 persoane. O piatră sub formă de stick de 120 de grame. Preţul unei pietre de alaun este acum de 33 de lei. Mai economic de atât nu cred că se poate.
Nu are miros
Pentru mine este un plus, nu îmi place să amestec aromele de deodorant cu cel al parfumului sau al cremei de corp.
Deodorantul de alaun este sănătos
Aşa cum vă spuneam mai sus, deodorantul de alaun blochează apariţia bacteriilor, dar nu inhibă transpiraţia. Pe vremea când foloseam deodorante tip stick, cu aluminiu, puteam să stau si 48 de ore fără să fie nevoie să reaplic şi fără a se simţi efecte mirositoare adverse. Când mă spălam trebuia să insist îngrozitor de mult ca să simt că nu mai aveam nimic pe piele şi acesta putea să respire. În vară am văzut că a fost lansat un produs care era rezistent la apă, nu vreau să ştiu cum se dă jos deodorantul acela de pe piele. Probabil cu şpaclu.
Nu lasă urme pe haine
Un mare plus dacă te grăbeşti ca mine şi uiţi să protejezi rochia neagră de infamul deodorant, de când cu deodorantulde alaun am scăpat de stresul ăsta.
Deodorantul de alaun este multifuncţional
În afară de deodorant, inlcusiv pentru picioare, poate fi folosită pentru a stopa mici sângerări, pentru a grăbi vindecarea şi uscarea coşurilor, ca after shave sau, în perioada verii, pentru a calma ciupiturile de insecte.
Aşa că pentru mine deodorantul de alaun este în acest moment deodorantul ideal, singurul minus este că ţine prea mult şi deja dorinţa de a încerca ceva nou îmi dă târcoale (nestatornicie tipic feminină), dar nu pot că nu am motiv .
Pentru voi care este deodorantul natural ideal?