Unul din produsele cosmetice pentru care nu am găsit un înlocuitor natural rezonabil ca preţ este demachiantul. Dar problema asta e pe cale să se rezolve. De ceva timp am aflat despre metoda de curăţare a tenului cu uleiuri vegetale, uleiuri de care am fost îndoctrinată să mă feresc, pentru că “e ciudat să dai pe faţă cu ceva gras şi uleios”.
Principiul din spatele metodei de curăţare cu uleiuri vegetale
Sebumul, adică grăsimea secretată în mod natural, este benefic pentru piele, o protejează de acţiunea factorilor externi, iar îndepărtarea agresivă cu diverse produse de curăţare, duce fie la uscarea pielii, fie la secreţia de sebum în cantităţi din ce în ce mai mari.
Metoda aceasta se bazează pe principiul “cui pe cui se scoate”, adică impurităţile şi sebumul care se adună pe piele se îndepărtează tot cu “grăsime”, uleiuri vegetale care le vor dizolva, îndepărtându-le şi înlocuind grăsimea “murdară” cu una curată şi benefică.
Cum se face
Alegerea uleiurilor vegetale
Ingredientele, adică uleiurile vegetale se aleg în funcţie de tipul de ten. Uleiul de bază este acelaşi, uleiul de ricin, cunoscut pentru proprietăţile sale de regenerare. Se amestecă în proporţii variabile cu alte uleuri vegetale. Cel mai comun este uleiul de măsline, iar reţetele de bază sunt următoarele:
- pentru pielea normală se amestecă în proporţie este de 1:1 cu ulei de măsline extravirgin
- pentru piele uscată se combină 1:3 cu ulei de măsline
- pentru pielea grasă proporţia este de 3:1 ulei de măsline
În funcţie de tipul de piele uleiul de măsline se poate înlocui cu unul dintre următoarele uleiuri:
Ten uscat: avocado, sâmburi de caise, argan, primula serii
Ten gras: jojoba, sâmburi de struguri, migdale dulci
Ten normal: migdale dulci, jojoba, struguri, floarea soarelui
Puteţi găsi uleiuri vegetale de calitate pe www.nucidesăpun.ro.
Procedura de folosire a uleiului vegetal
Aplicarea: se pune o cantitate mică din amestecul de uleiuri în palme, se freacă uşor între ele şi apoi se aplică pe faţă.
Masajul: se masează uleiul cu mişcări uşoare, circulare pe toată faţa.
Aburirea: se umezeşte un prosop de bumbac în apă cât mai caldă, fără să fie foarte fierbinte, se pune pe faţă şi se ţine până ajunge să aibă temperatura camerei.
Îndepărtarea: se şterge faţa uşor cu prosopul umed, se spală prosopul şi se repetă până la îndepărtarea completă a uleiului de pe faţă.
Aţi încercat metoda aceasta până acum? Dacă da, cum vi s-a părut şi ce combinaţii de uleiuri aţi folosit? Aţi încerca-o?