“Înțeleptul învață din greșelile altora, deșteptul învață din greșelile proprii, iar prostul nu învață niciodată”.
Task: până la sfârșitul articolului să îmi dau seama cărei categorii îi aparțin 🙂 .
Gospodină zic că sunt, doar fac curățenie și mâncare încă de pe vremea când ar fi trebuit să îmi ocup sâmbetele cu mers la cluburi și dans pe mese, nu cu șters praful, dat cu aspiratorul și miros de ceapă călită în păr, dar conserve am început să pun doar după măritiș. Nu am scăpat de ele nici înainte, doar că cea care dirija totul era mama, ea alegea rețetele, ea făcea listele de cumpărături, avea avea grijă de măsuri, cantități și amestecuri, eu eram la munca de jos.
După ce am devenit femeie măritată, am zis că e vremea să îmi arăt talentele și în privința conservelor și deși aveam bătrână lângă mine, nu trebuia să o cumpăr, nu prea am ascultat-o și am aflat pe calea cea grea trucurile necesare pentru a obține niște conserve de calitate.
În primul an
Mânată de dorința de a recicla am folosit borcane vechi cu capace la fel de vechi pentru gemuri. Unele au ținut bine, altele au făcut “floare” și au fost comestibile după ce le-am curățat, altele s-au stricat. Lecția învățată: alege doar capacele și recipientele foarte bune, altfel muncești degeaba.
Al doilea an
Am folosit borcane vechi, capace noi, după ce am alergat pe la vreo 3-4 magazine să le găsesc pe mărimi. Au ținut mult mai bine, au mai fost unele care au răsuflat, dar pe ansamblu a fost mai bine. În plus am spălat borcanele de mai multe ori și ultima apă a fost ceva mai fierbinte, ca să moară dușmanii. Lecția învățată: dezinfectarea borcanelor e esențială.
Al treilea an
Am pus gogoșari și castraveți în oțet alb pe care l-am pus la ochi, că lasă că merge și așa. Nu a mers, au ieșit acrii răi, unii (aka soțul) i-au mâncat oricum, dar…. Lecția învățată a fost: respectarea cantităților din rețetă ajută la obținerea unui rezultat bun.
Al patrulea an
Am pus murături, care au ieșit demențial de bune. Lecția învățată: câteodata murăturile ies bune fără să știi prea bine de ce 🙂
Al cincilea an
Am vrut să experimentez și am folosit la murături unele care nu erau verzi de tot, erau un pic de tot coapte si aveau unele zone rozalii. Arătau într-un mare fel, dar au stricat tot lotul. Așa am învățat o altă lecție: nu orice poate fi pus la murat, alege legume de calitate.
Al șaselea an
Pentru că toamna aceasta a fost un pic haotică nu am reușit să pun nicio conservă, spre marea mea rușine. Am reușit să pun doar la congelator ardei, dovlecei, roșii, unele dintre ele netăiate (roșii mici și lunguiețe) și am mai învățat o lecție: pentru cei care nu au timp un congelator plin de legume este cel mai bun prieten pe timp de iarnă.
Dacă nu am putut fi înțeleaptă ca să învăț din greșelile mamei mele, sper să intru în a doua categorie și să fiu suficient de deșteaptă încât să învăț din propiile mele greșeli. Ne auzim la anul pe vremea asta și vă spun care e situația, sper să nu intru în a treia categorie. Pe voi vă rog să alegeți calea înțelepciunii și să învățați din greșelile mele.