Prietenia este unul dintre cele mai frumoase lucruri care exista pe acest pamant. Toti avem nevoie de prieteni si toti suferim cand pierdem unul, mai ales daca era destul de apropiat.
Baza societatii de astazi este formata din relatii, iar majoritatea sunt de prietenie. Sigur, colegii de munca sunt importanti, dar, te intelegi mai bine cu ei daca iti sunt prieteni; da, persoana iubita este cea langa care iti vei petrece tot restul vietii, dar, totusi, ca sa reusesti asta cu succes, ea trebuie sa-ti fie si prieten, nu numai iubit sau iubita. Practic, oriunde ne-am invarti, in orice colt al lumii, sub diverse forme, culturi si religii, prietenia este o cerere nescrisa a relatiilor inter-umane.
Daca ne reintalnim cu un prieten vechi, din copilarie, pe care nu l-am mai vazut de multa vreme, dar cu care obisnuiam sa pierdem impreuna dupa-amiezi, zile, weekend-uri impreuna, atunci ne gandim, involuntar, ca totusi acea prietenie a incetat si cat ar putea oare sa dureze altele viitoare din viata noastra.
Un raspuns ferm la intrebarea noastra nu exista. Nu se poate pune o eticheta temporala peste prietenie, pentru ca aceasta necesita o anumita cantitate de implicare din partea noastra, cantitate care este invariabila si nemasurabila in timp. Putem sa avem prieteni de o vara, cu care sa mergem la mare, sa ne distram pe ritmuri de muzica house in discoteca, sa inotam in mare la rasarit sau sa escaladam muntele in toiul lui August, dar cu care, din diverse motive, sa nu mentinem legatura dupa ce aventura s-a terminat. De asemenea, exista prieteni pe care ii descoperim si ne intelegem perfect cu ei inca de la primele schimburi de replici, dar, dupa o perioada, vedem ca de fapt suntem mult prea diferiti si ca ceea ce ne-a unit a fost trecator, de conjunctura.
Asadar, cat poate dura o prietenie?
Prietenia poate dura o zi, o saptamana, cateva luni, 1 an sau, din contra, toata viata. Putem sa avem prieteni pe care i-am cunoscut intr-un mod banal, dar cu care a existat o chimie speciala, inca de la inceput. Si atunci simtim ca nu mai trebuie sa facem nimic, totul vine natural in acea relatie si nici nu simtim cand trece timpul cand suntem cu persoana respectiva. Uneori, nu avem nevoie nici sa spunem prea multe, pentru ca prietenul nostru ne ghiceste, stie ce vrem, prin ce trecem, ce se intampla cu noi. Acela este un prieten rar, un prieten adevarat care te cunoaste aproape la fel de bine cum te stii tu. Si cu acela, de multe ori, relatia de prietenie dureaza o viata intreaga, fara insa a ne intreba de cat timp suntem prieteni si cum de nu ne-am certat atat de des.
Nu se poate pune un cronometru pe prietenie, pentru ca fiecare relatie este diferita, fiecare persoana are o personalitate aparte. Timpul ne lasa doar sa ne dam seama daca persoana respectiva este prietenul de care avem nevoie, cel care ne face sa ne simtim bine, cel caruia putem sa-i spunem 1001 de lucruri fara frica ca ne va judeca sau va folosi informatia impotriva noastra. Dar, de multe ori, timpul ne ajuta ca sa ne dam seama ca ceea ce noi numeam prietenie acum ceva timp, era de fapt o relatie de moment, doar o persoana care s-a dovedit potrivita la momentul respectiv, dar nu si pentru restul timpului. Iar atunci, putem afirma, ca relatia de prietenie s-a sfarsit.
Nu cumva…o prietenie incepe cu o amicitie?
In Secolul XXI, oamenii sunt din ce in ce mai ocupati. Ocupati cu serviciul, cu familia, cu distractia. Oare mai exista persoane care au timp sa priveasca atent in jurul lor?
Totul se deruleaza cu o esemenea viteza incat uneori nici nu ai timp sa te dezmeticesti. Dar in toata zapaceala asta, poti spune ca ai ceva de care sa te agati? O melodie, un film, o vacanta…un prieten?
Pentru foarte multi dintre noi, prietenii sunt foarte importanti. Importanti pentru petrecerea timpului liber, pentru confesiuni, pentru sfaturi, pentru umarul pe care ni-l ofara atunci cand vrem sa plangem. Dar daca sunt atat de importanti, de ce sunt atat de putine persoane care “se pot lauda” cu un prieten?
Ei bine, aici intervin amicii! Poate ca nu toata lumea are un prieten sau prieteni, dar cu siguranta toata lumea are amici, persoane cu care sa-si petreaca timpul, sa barfeasca, sa mearga la cumparaturi, sa vada un film.
In mare, nu exista cine stie ce diferente. Diferentele apar in momentul in care se ajunge la confesiuni si la umarul pe care ni-l ofera atunci cand vrem sa plangem,sau…nu.
Un prieten adevarat nu te abandoneaza, nu te lasa singur atunci cand iti este greu. Este langa tine chiar si atunci cand nu te poate ajuta decat cu o imbratisare si o vorba de incurajare.
Amicii sunt acele persoane pe care le gasesti disponibile atunci cand totul merge bine, cand e vorba de distractie, de “vreme buna”. Asta nu inseamna insa ca amicii sunt un fel de “prieteni rai”, ca te barfesc, ca nu-ti vor binele, ca isi doresc sa iti mearga totul rau. Nu. Amicii sunt cei care isi amintesc de tine atunci cand e vorba de distractie. Asta poate pentru ca te-au cunoscut drept o persoana glumeata, petrecareata. Pentru ca poate si tu ii cauti in aceleasi contexte, pentru aceleasi lucruri. Asta nu inseamna ca un amic nu iti poate deveni prieten. Dar nici nu inseamna ca acest lucru trebuie sa se intample neaparat.
Un prieten adevarat este foarte greu de gasit. Sunt un fel de perle pe fundul marii. Este foarte greu sa le gasesti, dar o data gasite, descoperi ca a meritat tot efortul.
Amicii sunt usor de gasit. Cu cat au mai multa pofta de viata, cu atat sunt mai dispusi sa-si mareasca cercul de “prieteni”. Nu-i subestima insa. Nu se stie cand un amic iti va deveni prieten sau poate prieten pe viata.
In viata, totul are un inceput. Iar o prietenie incepe cu o amicitie!