Sfaturile bunicii
Show Menu
  • Home
  • Minte și Suflet
  • Corp
    • Nutriție
    • Mișcare
    • Frumusețe
  • Modă
  • Sfaturi Practice
    • Sănătate
    • Bucătărie
    • Casă și grădină
    • Scoaterea Petelor
  • Viata Eco
    • Recomandari
  • Gânduri adunate
De ce apare tristetea dupa nastere?
Gânduri adunate

De ce apare tristetea dupa nastere?

Flavia septembrie 4, 2019 0 comments

Aducerea pe lume a unui copil este un moment mult-asteptat de intreaga familie, dar mama poarta intreaga responsabilitate. Desigur, medicul obstretician si apoi cel neonatolog sunt pioni principali si il ajuta pe bebe sa primeasca o nota buna la nastere (de preferat 10).

Pe durata celor 9 luni de sarcina, mama isi pune cele mai multe intrebari cu privire la starea de sanatate a copilului, dar si a ei si are cele mai multe manifestari de teama pentru fiecare zi care urmeaza. Numai o alta mama o poate intelege cu exactitate, dar si ceilalti membrii ai familiei pot fi un suport moral zi de zi.

Framantarile de pe parcursul celor 38 pana la 42 de saptamani (maxim) duc la o acumulare de energie care se coroboreaza cu dereglarile hormonale (normale) si duc, in final, dupa nastere, la ceea ce se numeste ,,depresie post-partum’’; practic, nu este o depresie in adevaratul sens al cuvantului, ci doar o stare accentuata de anxietate, care este alimentata de dorinta de a fi o mama perfecta. Nimeni nu se naste invatat – trebuie doar rabdare cu propria persoana din partea proaspetei mamici.

Un ajutor cat de mic, venit din partea unor persoane apropiate si mai ales a partenerului conteaza foarte mult in mintea si sufletul unei mame. Dar si ea trebuie sa aiba incredere ca daca lipseste cateva ore de acasa nu se intampla ceva rau cu cel mic. Odata puse la punct aceste lucruri, zilele pot deveni din ce in ce mai bune.

Tristetea poate fi data si de propriul aspect ce se intrezareste in oglinda si atunci trebuie intervenit drastic in modul de ingrijire, incepand de la haine si continuand cu aspectul parului, dar si al pielii. Se recomanda macar o ora pe zi cu rupere de ritm, adica timp doar pentru mamica si atat: fie ca vorbim de un ceai cu fetele sau de un film ori cumparaturi.

Depresia post-partum apare inevitabil (statistic vorbind) si se manifesta mai mult sau mai putin vizibil, functie de personalitatea mamei. Viata se schimba radical in noua postura, dar asta nu presupune totala renuntare la ceea ce a fost inainte de sarcina. Nimic nu va mai fi ca inainte, dar pot fi imbinate diplomatic anumite activitati din trecut cu cele din prezent si astfel, tristetea isi va gasi cu greu locul in viata proaspetei mamici.

Cum te refaci dupa nastere

Multe mamici nu reusesc sa-si recapete silueta imediat dupa ce au dat nastere unui copil. De vina sunt restrictiile medicilor in privinta urmarii unei diete, apoi abandoneaza ideea schimbarii alimentatiei, adoptarii unui program de sport, iar silueta ramane un vis si atat.

Dieta dupa 2 luni

Asa cum spuneam, multor mamici, mai ales acelora care alapteaza, medicul le interzice sa tina dieta. Adoptandu-se o dieta imediat dupa nastere, toate modificarile din organism sunt resimtite la nivelul cantitatii si calitatii laptelui matern. Acest lucru il poate afecta si pe micut; in plus alaptarea are un rol important: intarirea sistemul imunitar al micutului. De aceea, medicii sfatuiesc mamele sa isi alapteze copilasii. Cu alte cuvinte, daca esti mamica si nu stii cum sa-ti revii dupa nastere, sfatul medicului este sa astepti pana ce micutul implineste 2 luni, mai ales daca il hranesti natural. Daca nu, atunci nu exista nicio problema in acest sens.

cum-te-recuperezi-dupa-nastere

Alimentatie sanatoasa si un program de sport

Daca il alaptezi pe micut, ai nevoie de cel putin 1800 de calorii pe zi, cifra urcand pana la 2700 de calorii. Numarul acesta te ajuta pe tine sa-ti revii si sa-i asiguri micutului hrana. Pe de alta parte, daca micutul tau nu este hranit natural, atunci ai nevoie de cel putin 1200 de calorii numai ca sa te mentii. Cu toate ca, o femeie are nevoie zilnic de 1500-2200 de calorii numai sa previna poftele, deci ca sa se mentina in forma.

Asadar, alaptarea are un rol esential: il ajuta pe micut sa creasca sanatos. In plus, te va ajuta pe tine sa pierzi mai usor din kilogramele nedorite. Medicii sustin ca alaptarea arde calorii, iar acest lucru este de bun-augur. In plus, daca il alaptezi de multe ori pe zi, micutul fiind pofticios, poti pierde mai usor din kilogramele nedorite. Deci, depinde de cat de mult il alaptezi. Insa, nu uita! Orice mananci afecteaza calitatea laptelui.

Ca sa slabesti usor, trebuie sa consumi multe fructe si legume, adica carbohidrati benefici pentru organism. Au vitamine, minerale, antioxidanti, apa. Pe langa acestea, contin si multa apa. Sunt multe metode prin care poti consuma mai multe legume. Poti prepara supe din piure de legume, adica supa-crema de legume, poti pregati pizza cu multe legume proaspete, placinte cu legume, sosuri din legume, smoothie din fructe si legume, salate. Ideea este sa te bucuri de cat mai multe fructe si legume proaspete, gatite intr-o maniera sanatoasa, astfel incat sa previi kilogramele in plus. Nu uita, renunta la prajeli.

Consuma numai alimente sarace in grasimi nesanatoase (saturate, trans), ai grija la alegerea lactatelor, intrucat laptele de vaca are multe grasimi saturate. Nu manca carne grasa, opteaza pentru carne de pasare si peste. Nu consuma dulciuri, mai ales din comert, au grasimi trans, tocmai pentru ca sunt facute cu margarina. Ai grija si la semipreparate si sosurile din comert, contin grasimi nesanatoase. Opteaza pentru grasimi polinesaturate si mononesaturate (ulei de peste, ulei de masline, seminte, nuci, arahide, ulei de rapita, avocado, peste gras). Grasimile sanatoase te vor ajuta sa-ti revii, pentru ca ele au rol important: absorb depozitele de grasimi din organism. Deci, nu blama toate grasimi si, incearca pe cat posibil, sa introduci la fiecare masa grasimi sanatoase.

Hidratare zilnica

Este important sa te hidratezi corespunzator. Te va ajuta sa previi kilogramele nedorite. Asa ca, serveste zi de zi 8-9 pahare cu lichide: ceaiuri (fara cofeina), apa si sucuri naturale. Dupa ce ai aflat numarul de calorii pe care trebuie sa-l consumi zi de zi, taie 500 din acestea, asta nu va afecta calitatea si cantitatea laptelui. In plus, seteaza-ti ca obiectiv sa dai jos doar 675 de grame pe saptamana, deci nici macar 1 kilogram.

Cat priveste activatea fizica, incepe prin exercitii usoare, eventual include-l si pe micutul tau in programul de sport. Puteti merge impreuna la plimbare, prin parc. Sa ai la tine o sticla de apa plata. Nu este greu sa-ti revii dupa sarcina, mai ales dupa ce ai acumulat peste 12 kilograme, trebuie doar sa respecti sfaturile medicului si sa te inarmezi cu vointa si rabdare.

Share Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Previous article Sfaturi pentru nunta altora
Next article Rochii care-ți ascund burtica - ce poți purta să fii elegantă și să te simți confortabil?
Tags familie
More articles

About Article Author

Flavia

Flavia

View more articles by author
Read all articles

Similar Articles

0 Read full article Tu stii sa iti desenezi arborele genealogic?
Gânduri adunate

Tu stii sa iti desenezi arborele genealogic?

De cate ori ne ne-am gandit la rudele noastre, la stramosii nostrii, din cine ne tragem, ce radacini avem si

0 Read full article Cand copiii sunt curiosi
Gânduri adunate

Cand copiii sunt curiosi

Crezi sau nu, nu exista nimic mai incomfortabil decat sa stai in sufrageria ta sa te uiti la un film

0 Read full article De ce sunt importante marturiile de nunta sau botez?
Gânduri adunate

De ce sunt importante marturiile de nunta sau botez?

Nunta sau botezul reprezinta doua dintre cele mai importante evenimente din viata unui cuplu. Primul este cel care simbolizeaza uniunea

0 Read full article Obiective si previziuni versus psiho-lifestyle-ul Rogersiana
Gânduri adunate

Obiective si previziuni versus psiho-lifestyle-ul Rogersiana

Ma inscriu si eu in marea masa a populatiei care citeste la inceput de an previziuni, previziuni de toate felurile:

0 Read full article Cat dureaza cea mai lunga prietenie?
Gânduri adunate

Cat dureaza cea mai lunga prietenie?

Prietenia este unul dintre cele mai frumoase lucruri care exista pe acest pamant. Toti avem nevoie de prieteni si toti

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

You can be first to leave a comment

See comments

Write a Comment

Dă clic aici pentru a anula răspunsul.

Categorii

  • Bucătărie
  • Casă și grădină
  • Corp
  • Frumusețe
  • Gânduri adunate
  • Minte și Suflet
  • Modă
  • Nutriție
  • Recomandari
  • Sănătate
  • Sfaturi Practice
  • Uncategorized
  • Viata Eco

Ultimele noutati:

Cand copiii sunt curiosi

Cand copiii sunt curiosi

0 Comments februarie 21, 2021
Pregătirea Botezului – Sfaturi pentru organizarea unui botez perfect

Pregătirea Botezului – Sfaturi pentru organizarea unui botez perfect

0 Comments februarie 20, 2021
Obiective si previziuni versus psiho-lifestyle-ul Rogersiana

Obiective si previziuni versus psiho-lifestyle-ul Rogersiana

0 Comments februarie 19, 2021
Uleiul de orez pentru o viata frumoasa si sanatoasa!

Uleiul de orez pentru o viata frumoasa si sanatoasa!

0 Comments aprilie 28, 2020
Uleiul de masaj cu aromă de cocos – Beneficii și mod de Utilizare

Uleiul de masaj cu aromă de cocos – Beneficii și mod de Utilizare

0 Comments aprilie 28, 2020
Regim de slabit pentru toamna 2019

Regim de slabit pentru toamna 2019

0 Comments ianuarie 26, 2020
Cum să cumperi hăinuțe pentru bebeluși

Cum să cumperi hăinuțe pentru bebeluși

0 Comments ianuarie 25, 2020
De ce mărirea buzelor este cea mai in voga operație estetica – mai ales in rândul bărbaților

De ce mărirea buzelor este cea mai in voga operație estetica – mai ales in rândul bărbaților

0 Comments decembrie 19, 2019
Saptamana economiei… de cuvinte

Saptamana economiei… de cuvinte

0 Comments decembrie 16, 2019
Rochii care-ți ascund burtica – ce poți purta să fii elegantă și să te simți confortabil?

Rochii care-ți ascund burtica – ce poți purta să fii elegantă și să te simți confortabil?

0 Comments noiembrie 3, 2019
Show more articles
Back to top
  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2019 Copyright SfaturileBunicii.ro. All Rights reserved.

Close Window

Loading, Please Wait!

This may take a second or two. Loading, Please Wait!