Guava este un fruct tropical, despre care nu prea se vorbește. Dar, acest fruct ar putea fi considerat un superaliment, deoarece are efect anticancerigen. Fructele de guava pot fi albe, roz, galben sau chiar roșii.
Nutrienții care se găsesc în fructul guava
Guava are un conținut incredibil de ridicat de vitamina C. De fapt un fruct de guava conține de 4 ori mai multă vitamina C decât o portocală de dimensiuni medii și de 10 ori mai multă vitamina A decât o lămâie.
Guava este o sursă excelentă de fibre. În acest fruct se găsesc de aproape 70 de ori mai multe fibre decât se găsesc într-o portocală. Alți nutrienți prezenți în fructele guava sunt vitaminele B2 și E, calciu, magneziu, potasiu, cupru, folat, fier, mangan, fosfor și potasiu.
Beneficii pentru sănătatea ale fructului guava
Având un conținut ridicat de vitamina C (acid ascorbic), guava luptă împotriva radicalilor liberi care provoacă multe boli degenerative.
Anemie
Guava este un fruct benefic pentru persoanele care au anemie cauzată de deficitul de vitamina C. Acest fruct facilitează absorbția fierului și ajută la tratarea anemiei.
Efect anticancerigen
Se crede că fructul guava contribuie la reducerea riscului de cancer. Soiul roz este bogat în licopen. Licopenul este un antioxidant excelent ce reduce riscul de cancer.
Susține sănătatea oaselor
Guava conține cantitatea optimă de sodiu, magneziu, calciu și fosfor necesare pentru oase puternice și sănătoase.
Reduce colesterolul
Vitamina D din guava ajută la absorbția vitaminei E și contribuie la scăderea nivelului de colesterol LDL și creșterea colesterolului HDL.
Susține digestia
Fibrele din guava susțin digestia. Un studiu arată că guava poate fi utilizat pentru tratarea diareei, combaterea microbilor intestinali și prevenirea infecțiilor digestive datorită proprietăților sale antimicrobiene și antispastice. Consumul de alimente vegetale bogate în fibre insolubile este, de asemenea, benefic în prevenirea și tratarea diverticulitei.
Susține sănătatea ochilor
Prin consumul regulat de alimente bogate în antioxidanți se poate preveni dezvoltarea cataractei și a degenerescenței maculare.
Previne bolile de inimă
Consumul regulat de guava ajută la prevenirea bolilor de inimă. Fibrele dietetice și potasiul din acest fruct ajută la reducerea colesterolului LDL.
Întărește sistemul imunitar
Cantitatea mare de vitamina C care se găsește în guava protejează celulele corpului și ajută la creșterea imunității și la combaterea agenților patogeni care provoacă boli. Dacă ești răcit, bea suc de guava proaspăt stors în loc de suc de portocale.
Menține sănătatea pielii
La fel ca majoritatea fructelor cu un conținut ridicat de antioxidanți, guava protejează pielea și previne apariția semnelor îmbătrânirii premature. Vitaminele A și C îmbunătățesc sănătatea pielii, cresc elasticitatea și fermitatea.
Dacă nu îți plac fructele tari, alege fructe guava care sunt complet coapte, astfel încât să fie mai moi și mai ușor de mestecat. S-ar putea să trebuiască să mănânci multe kilograme de guava înainte de a vedea efectele acestui fruct.
Dacă vrei să profiți de toate beneficiile acestui fruct, consumă în mod regulat suc de guava. Majoritatea oamenilor aleg fructele de guava roz pentru a face suc deoarece sunt mai suculente.