Incomparabil mai sănătos față de orezul alb, orezul brun sau integral se remarcă printr-un conținut ridicat de vitamine din grupul B, care previn tulburările nervoase și contribuie la transformarea glucozei în energie, dar și de potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc și seleniu, ce conferă acestui aliment proprietăți tonice.
Fibrele alimentare din orezul integral accelerează tranzitul intestinal, absorb substanțele toxice și le elimină, reducând riscul de apariție a cancerului de colon. Citește aici despre mecanismul de funcționare al fibrelor.
Ingrediente pentru rețeta noastră:
200gr orez integral bio (orez brun cu bob lung, orez natur rotund, orez brun basmati, orez brun jasmine sau orez roșu)
- 1 ardei gras roșu
- 1 ceapă micuță
- 2 morcovi potriviți
- 2-3 linguri ulei de susan bio
- o ceșcuță suc de roșii
- 1/2 ardei iute sau 1/2-1 linguriță chilli
- 1 linguriță de sare neiodată
- piper boabe, măcinate pe loc
Pregătire: Punem orezul la fiert într-o oală cu apă (de 3 ori mai multă apă decât volumul orezului). Când apa a început să fiarbă, adăugăm sarea. Între timp, tocăm mărunt ceapa și ardeiul gras roșu, la fel procedăm și cu ardeiul iute, iar morcovii îi dăm pe răzătoare.
Mai apoi, folosind storcătorul de citrice, stoarcem de pulpă și suc două roșii tăiate pe jumătate.
Într-o tigaie, punem la încins uleiul de susan în care vom rumeni legumele la foc mediu, pentru 2 minute, amestecând tot timpul pentru a se rumeni uniform. Adăugăm sucul de roșii și piperul, iar în 2 minute luăm legumele de pe foc.
Amestecăm orezul fiert cu legumele, iar după ce se mai răcește un pic, îl turnăm în boluri sau pe farfurii.