Esti satula sa tot inghiti iaurturile cu diverse grupe de E-uri din comert; de la cele de capsuni colorate cu extract de pureci rosii la cele cu adaos de faina sau de gelatina??? In acest mic ghid virtual Echipa noastra iti da cateva sfaturi despre cum se face iaurtul de casa.
- Dificultate: redusa.
- Timp de preparare: 10 min.
Ingrediente:
- 2 l de lapte proaspat de vaca ( bio);
- 1 maia formata din 100 g de iaurt bio;
- 4 lingurite de smantana bio ( care va face ca iaurtul sa devina mai dens si mai cremos).
Este bina ca laptele si iaurtul bio sa aiba acelasi continut de grasime.
Cum sa fac iaurt de casa:
Iaurtul de casa se poate obtine atat din lapte fiert cat si din lapte nefiert. In cazul in care pregatesti iaurtul cu lapte nefiert, neprocesat chimic acesta isi patreaza proprietatile nutritive iar digestia va fi mai rapida, deci va fi un efort mai mic pentru stomac; singurul inconvenient este ca nu poate fi pastrat mai mult de 2-3 zile.
Incalzeste laptele cateva minute sau cateva secunde, in functie de temperatura folosita, amesteca-l cu maiaua formata din iaurt si smantana, acopera bine vasul si pastreaza la cald pana se coaguleaza ( 6-7 ore); prin amestecare trebuie sa aiba o consistenta densa asemanatoare smantanii.
Daca doresti sa prepari iaurtul de casa din laptele fiert; fierbe laptele iar cand este caldut ( nu fierbinte!) procedeaza exact ca mai sus. Se poate pastra la frigider aproximativ 10 zile.
Daca-ti plac iaurturile cu fructe, prepara un pireu din fructe proaspete si adauga-l pe langa iaurtul facut in casa, aromeaza-l cu dulceata facuta de tine ori indulceste-l cu miere.
Pofta buna!