In acest mic ghid virtual Echipa noastra te sfatuieste cum sa faci legume murate in mod corect. Cu siguranta ai mancat, cel putin odata, muraturi: de la castraveti, la arpagic trecand apoi la delicioasele mixuri de legume murate; conservarea alimentelor in otet este una dintre cele mai bune tehnici pentru conservarea legumelor.
In continuare Echipa noastra te sfatuieste cum sa faci legume murate in mod corect. Atata timp cat conservarea legumelor in otet este considerata corecta si nu dauneaza sanatatii este necesar sa urmezi cateva reguli de baza.
Daca te hotarasti sa conservi legume, tine minte ca acestea contin multa apa si, prin urmare, trebuie eliminata prin fierbere impreuna cu otetul astfel incat sa se mentina gradul de aciditate al acestuia, care este de aproximativ 6%. Reguli de baza pentru cum se fac muraturile:
- Legumele de conservat in otet trebuie sa fie proaspete si de buna calitate; la fel trebuie sa fie si oala/ cratita in care fierbi apa cu otetul; prefera o oala de otel inoxidabil.
- Pentru conservarea legumelor este mai bine sa folosesti otet de vin alb sau de miere.
- Printre alimentele care pot fi conservate in otet se numara: castravetii, ceapa, gogosarii, varza rosie, sfecla rosie, dovleceii, gogonelele, telina, morcovii, conopida, dar si ansoa si macroul.
Cum se fac muraturile
Spala bine toate legumele si taie-le in bucati mici. Pune apoi o oala/ cratita cu otet, apa, sare si zahar pe foc, lasa sa fiarba, dupa care adauga legumele si lasa-le sa fiarba timp de 10 minute. Dupa acest timp ia cratita de pe foc, strecoara legumele, lasa-le sa se raceasca iar apoi aseaza-le in borcane.
Acopera apoi legumele din borcane cu otet de gatit filtrat ( de preferat de vin alb de 6%), inchide bine borcanele si sterilizeaza-le prin fierbere a bain-marie ( circa 30 de minute); lasa apa si borcanele sa se raceasca, scoate apoi borcanele, usuca-le si pune-le in camara pentru cel putin 30 de zile inainte de servire.
Dupa o luna poti savura muraturile si mixurile de legume preparate de tine.