Vrei sa pregatesti pizza acasa, insa nu ai gasit nicio o reteta care sa-ti satisfaca exigentele? Echipa noastra iti propune o reteta testata de pizza romana si iti arata, pas cu pas, cum sa pregatesti pizza acasa.
- Dificultate: medie
- Timp de pregatire si coacere: 60 min. + 1-2 ore pentru dospirea aluatului
Ingrediente pentru pizza romana pentru 4 persoane:
- ingrediente pentru aluatul de pizza:
- 600 ml de apa; 1 kg de faina; 50 gr de drojdie de bere; 6 linguri de ulei extravirgin de masline; 20 gr de sare; 2 lingurite rase de zahar;
- ingrediente pentru condimentat pizza:
- 16 file de ansoa in ulei de masline; 600 gr de mozzarella de bivolita; ulei extravirgin de masline; 2 linguri pline de oregano uscat; 700 ml de pulpa de rosii; sare dupa gust;
Cum sa pregatesc aluatul de pizza:
Pune faina intr-un castron incapator si formeaza o gaura in centrul acesteia. Intr-un castronel de sticla toarna un pahar de apa calda in care pui drojdia de bere ( proaspata sau uscata) si dizolvi zaharul. Amesteca pana cand se dizolva bine totul si toarna acest lichid in centru fainei.
Separat, intr-un alt castronel, toarna un pahar de apa calda in care dizolvi sarea, adaugi uleiul de masline si adaugi totul peste faina. Tine niste faina si cantitatea ramasa de apa la indemana pentru ca le vei integra in pasta de pizza putin cate putin pana cand obtii consistenta dorita, adica un aluat moale si elastic ( ar putea sevi mai multa ori mai putina apa,in functie de faina).
Continua sa framanti pana cand aluatul este moale, neted, dar consistent. Formeaza o minge din pasta de pizza pe care o asezi intr-un castron mai mare presarat cu faina ( aluatul trebuie sa creasca).
Acopera vasul cu un prosop curat si depoziteaza-l la loc caldut ferit de curent ( de ex in cuptorul oprit al aragazului). Asteapta ca aluatul de pizza sa-si dubleze volumul ( va dura cam 1 ora, 1 ora si 30 de minute). Din acest aluat poti face pizza cu blat subtire si pizza cu blat pufos si o poti condimenta cu ce-ti place mai mult.
Cum sa fac pizza romana:
Intre timp, aprinde cuptorul la 250 de grade; pune pulpa de rosii intr-un castron si condimenteaz-o cu 4 linguri de ulei de masline, oregano si putina sare ( pestele e destul de sarat).
Dupa ce aluatul a crescut, imparte-l in 4 parti; ia una si intinde-o pana ce obii un cerc cu diametrul de 30 de cm. Aseaza pasta de pizza intr-o tava usor unsa cu ulei si tapetata cu faina, presar-o generos cu pulpa de rosii, cu putin ulei extravirgin de masline, file de ansoa, mozzarella bine scursa si rupta bucati si introdu pizza romana in cuptorul cald pentru 15 minute.
De indata ce scoti pizza de la cuptor, taie-o felii si serveste-o imediat.
Pofta buna!