Ciorba radauteana este un preparat traditional romanesc care isi are originea, dupa cum ii spune si denumirea, in zona Radautiului. Ciorba radauteana este consistenta, gustoasa si satioasa, ideala pentru cei care adora ciorbele drese cu multa smantana.
Ciorba radauteana este destul de usor de preparat, nu este un preparat costisitor si este un bun inlocuitor al ciorbei de burta pentru cei carora nu le place aceasta din urma. In plus, ciorba radauteana desi asemanatoare la gust cu ciorba de burta este mult mai usoara si mult mai rapid de preparat.
Daca atunci cand prepari ciorba de burta este nevoie sa astepti chiar si cateva ore bune sa fiarba burta, cand prepari ciorba radauteana nu vei sta tot atat de mult in buctarie. Carnea de pui fierbe repede si in cel mai scurt timp ai pe masa o ciorba delicioasa.
Ingrediente pentru 10-12 portii (aproximativ 5 litri de ciorba)
- 1 pui intreg de 1,5 kg sau bucati cu piele si os
- 1-2 cepe
- 1 ardei sau gogosar
- 4 morcovi
- 2 radacini de patrunjel
- 2 radacini de pastarnac
- 1 telina mica
- 3-4 lingurite sare (puneti 3 si mai vedeti)
- 1 lingurita piper boabe
- Pentru dres:
- 500 g smantana fermentata cu min 20% grasime
- 4-5 galbenusuri proaspete
- 50 g faina (2 linguri bune)
- In plus:
- 5 catei de usturoi zdrobiti fin
- Otet dupa gust
Mod de preparare
Puiul se portioneaza si se pastreaza bucatile care vor fi adaugate in ciorba. Se pregatesc apoi toate legumele. Carnea de pui se asaza in oala, se adauga apa rece si 2-3 lingurite de sare si se pune la fiert la temperatura ridicata. Spuma care se formeaza se va strange cu o spumiera.
Optional, prima apa in care fierbe carnea se poate schimba. Cand apa in care fierbe carnea incepe sa fie clara si nu se mai formeaza spuma, se adauga legumele intregi si piperul boabe. Se acopera cratita cu un capac, se reduce temperatura si se lasa sa fiarba aproximativ 45 de minute. Cand carnea si legumele au fiert, se scot din supa si se pun deoparte. Pentru ca supa in care au fiert s-a redus destul de mult, se mai completeaza cu apa si se pune din nou cratita pe foc.
Acum se prepara si amestecul pentru dres: smantana se amesteca cu galbenusurile, faina si usturoiul zdrobit si se tempereaza turnand cateva polonice din supa fierbinte, amestecand bine dupa fiecare. Se pune amestecul in supa de pe foc si se amesteca continua.
Se lasa sa fiarba cateva minute, apoi se adauga carnea dezosata si fara piele si legumele. In reteta originala legumele care au fiert pentru supa nu se pastreaza, insa sunt extrem de binevenite in acest amestec savuros de gusturi si texturi.
Ciorba radauteana se serveste fierbinte alaturi de paine proaspata. Otetul se poate adauga la fiert sau se poate pune direct in farfurie, in functie de gusturi. Ca in cazul multor ciorbe traditionale romanesti si aceasta se mananca cu ardei, iar cei care isi doresc ca ciorba sa fie si mai cremoasa, mai pot adauga smantana. Deasupra, se presara patrunjel verde tocat.
Si pentru ca ciorba radauteana este atat de populara si indragita de multi, a aparut chiar si o versiune pentru vegetarieni. Toate ingredienetele si modul de preparate sunt identice, doar ca in loc de carne de pui se folosesc ciuperci, mai exact ciuperci pleurotus.
Va dorim Pofta Buna!
Cine a inventat reteta de ciorba radauteana
Reteta de ciorba radauteana are in jur de 40 de ani, aceasta fiind preparata pentru prima data in 1979 la restaurantul Nordic din Radauti. Autoarea acestei ciorbe care scrie istorie si in zilele noastre este Cornelia Dumitrescu, un apreciat maestru culinar din zona Radautilor, care la acea vreme s-a gandit sa gasesca o alternativa pe care sa o serveasca celor care nu se impaca cu ciorba de burta.
Testand diverse variate ale retetei, doamna Cornelia ajunge in cele din urma sa creeze o ciorba usoara, ieftina si in acelasi timp gustoasa. Diferentele dintre cele doua feluri de ciorba erau cu greu sesizabile. La fel de densa, de bogata in arome, ciorba radauteana si-a castigat rapid faima si clientii.
Astazi, ciorba radauteana se prepara in orice colt al tarii si este potrivita atat pentru mesele in familie, dar chiar si pentru cele festive.
Unul dintre secretele unei ciorbe radautene reusite este carnea pe care o folosesti. Pentru a savura din plin o ciorba de pui radauteana adauga nu doar piept de pui ci si pulpe, pentru ca orice ciorba de carne se prepara punand la fier si oase, cartilaje si piele, care isi vor lasa toata savoarea in zeama.
Pentru ciorba radauteana poti folosi aripi, spinari, gaturi si piept, avand grija ca toate sa fie cu os si piele. Dupa ce au fiert, toate bucatile de carne se dezoseaza si li se scoate pielea. In ciorba finala va ramane doar carnea.
Un alt secret important al ciorbei radautene este liaisonul adica amestecul de smantana, galbenus de ou, otet si usturoi pisat cu care se drege ciorba.
Pentru a iesi perfect foloseste ingrediente de calitate: o smantana grasa cat se poate de naturala si oua care provin de la gaini crescute la tara, aceasta ar fi o combinatie castigatoare, care nu doar ca vor da un gust special ciorbei, dar ii vor si oferi un aspect placut, galben intens.
Cea mai importanta parte la ciorba radauteana este dresul acesteia: smantana se amesteca cu galbenusurile batute, iar peste acestea se adauga supa putin cate putin, amestecand continuu. Nu puneti amestecul de galbenusuri si smantana direct in ciorba pentru ca se vor separa imediat dand impresia de imbrazire. Insa, daca le temperati cu atentie si rabdare, ciorba radauteana va iesi perfecta.
Spre deosebite de ciorba de burta care iese de obicei mai cremoasa si mai densa datorita carnii de vita si a burtii, ciorba radauteana este ceva mai subtire.
De aceea, se recomanda ingrosarea acesteia cu cateva linguri de faina. Iar spre deosebire de ciorba de burta care datorita consistentei, nu mai are nevoie de altceva, la ciorba radauteana se adauga legume din belsug.