In prima mea vizita in Statele Unite am fost surprinsa sa vad ca in marile magazine exista rafturi speciale pentru produse de slabit, Sunt o sumedenie de tipuri de pastile de slabit, unele pe baza de plante, altele care pretind ca sunt 100% naturale, alte care ne schimba metabolismul. In intreaga lume oamenii cheltuie sume colosale pentru pastilele de slabit si orbiti de visul siluetei ideale, de prea putine ori stau sa mai citeasca prospectul sau sa intrebe medicul despre reactiile adverse pe care aceste pastile le pot da. Pe piata exista 3 tipuri de pastile de slabit: pentru suprimarea poftei de mancare, pentru arderea grasimilor si pentru combinarea grasimilor.
Pastilele care actioneaza aspura apetitului sunt unele dintre primele pastile pentru slabit aparute pe piata si au avut un succes destul de mare, fiind inca luate la scara mondiala. Aceste pastile au fost concepute pornind de la ideea ca ne ingrasam pentru ca mancam mult prea mult. Oamenii considerau ca daca ar sti exact cand sa se opreasca din mancat, cand este suficient, atunci ar slabi sau cel putin nu s-ar mai ingrasa.
Pastilele pentru suprimarea apetitului actioneaza atat fizic cat si psihic pentru a suprima motivatiile psihologice care ne imping sa mancam necontrolat. Dar ce facem atunci cand kilogramele in plus nu se datoreaza apetitului iesit din comun, ci unor alte afectiuni cronice, cum ar fi diabetul?
Atunci aceste pastile nu sunt doar ineficiente, ci si extrem de periculoase. De altfel niciun fel de pastile de slabit, indiferent cat ar pretinde ca sunt de naturale, nu trebuiesc luate fara a consulta in prealabil medicul.
Pastilele care ard grasimi sau faimoasele fat burners sunt unele dintre cele mai populare pastile de slabit si actioneaza bilateral. Pe de-o parte actioneaza asupra hipotalamusului, respectiv acea parte a creierului care se ocupa de reglarea apetitului, la fel ca si pastilele pentru suprimarea apetitului pe care le-am descris mai sus. Insa ca o functie aditionala fata de acestea, fat burners elibereaza diverse substante chimice la nivelul creierului pentru a actiona mecanismul de lupta, cunoscut ca si raspunsul la stress. Cu alte cuvinte, organismul este atentionat ca trebuie sa se pregateasca pentru actiune si implicit incepe sa arda mai multe calorii, chiar si fara a face efort fizic.
Pastilele care actioneaza pentru combinarea grasimilor au rolul de a combina si de a lipi grasimile care sunt in interiorul stomacului, astfel prevenind digerarea si absorbtia lor de catre organism. Astfel, chiar daca ati consumat grasimi, excesul nu este depozitat, ci este eliminat ca si toxina. Asta nu inseamna insa ca poti manca ceafa de porc la gratar sau bacon in fiecare zi. Spre deosebire de restul pastilelor de slabit, acestea au si efecte pozitive asupra starii generale de sanatate: nu doar ca elimina grasimile, insa ajuta si la scaderea colesterolului. Atentie, doar ajuta la scaderea lui, insa nu pot fi considerate ca si pastile tratament pentru problemele de colesterol si in niciun caz nu pot inlocui dieta si medicamentele prescrise de medicul tau.
Inainte de a incepe sa luati orice fel de pastile, consultati medicul. Unele dintre ele, chiar daca pretind a fi 100% naturale, pot avea efecte adverse foarte puternice si asa cum ati vazut la stiti, faimoasele pastile chinezesti de slabit aunt banuite ca ar contine amfetamine. In plus, cu cat veti lua mai multe pastile, cu atat corpul se va obisnui mai mult cu ele si nu doar ca nu mai slabiti, insa riscati sa va ingrasati la loc si chiar mai mult.
Despre portiile de mancare
Majoritatea ghidurilor de nutritie ne recomanda sa mancam putin si des daca dorim sa ne pastram silueta si sa ne acceleram metabolismul. Aste pentru ca organismul este obisnuit ca primeste substante nutritive regulat si deci poate sa le consume rapid de fiecare data. Cand insa mancam rar insa consumam portii foarte mari, organismul este obisnuit ca primeste nutrienti rar, asa ca isi face provizii. Solutia este, deci, sa consumam portii moderate. Dar ce inseamna de fapt o portie moderata?
Portia ta vs portia standard
Exista o diferenta intre termenul de portie care defineste cantitatea de mancare pe care o consumam la o masa si termenul de portie care se refera la cantitatea standard de masura, asa cum sunt portiile de la restaurant. De exemplu, portia ta normala este de 2 snitele la o masa, in timp ce o portie standard insemna un snitel, de marimea unei carti de joc; portia ta normala de legume este de jumatate de farfurie, insa portia standard este un glob de legume, de marimea unei mingi de tenis. Acum ca stai sa te gandesti mai bine, cu cat depasesti o portie normala? Cu cat te vei stradui mai mult sa respecti portiile standard, cu atat mai mult iti vei imbunatati silueta.
Nu trisa!
O solutie foarte buna pentru a respecta portiile standard este sa servesti mancarea in farfurii gata compartimentate, in care intra portii mici de mancare. Poti de asemenea sa cumperi mancare gata portionata sau sa citesti cu atentie etichetele alimentelor, majoritatea precizeaza clar cantitatea in grame sau in bucati, care alcatuieste o portie. Dar mult mai simplu ar fi sa reduci pur si simplu portiile tale actuale la jumatate si sa promiti ca nu trisezi! Daca ai voie doua linguri de legume, nu manca pe ascuns alte doua linguri, direct din oala. Daca in timp ce gatesti o anumita mancare o gusti in mod repetat, micsoreaza-ti portia pe care o servesti la final.
Daca nu poti aprecia cat este o jumatate din porta normala, serveste-te asa cum ai face-o in mod normal, si pune apoi jumatate din mancarea din farfurie inapoi in oala.
Imparte cu prietenii! Cele mai maulte restaurante servesc o cantitate dubla sau chiar tripla fata de portiile standard recomandate de nutritionisti. Solutia este sa nu iesi niciodata singura la cina, ci impreuna cu prietenele tale. Comandati o portie si 2-3 farfurii, asa sunteti sigure ca mancati suficient pentru a va tine de foame dar nu mai mult decat este recomandat. Daca esti nevoita sa iesi singura in oras, cere-i chelnerului din start sa iti puna jumatate din portie la pachet, astfel incat nu este tentata sa o dai gata dintr-o singura suflare.
Meniul copiilor.
O varianta foarte simpla pentru a consuma portii mai mici este sa comanzi direct din meniul copiilor! Portiile nu doar ca sunt mult mai mici, insa sunt de obicei gatite mai sanatos, fara prajire, fara foarte mult zahar (nu vorbim aici de fast-food-urile, care ne indoapa copiii cu cartofi prajiti). Si daca in copilarie obisnuiai sa nu ceri niciodata supliment, poate e cazul sa te intorci la bunele practici din copilarie! Gateste mancare putin, cat se consuma o data si completeaza cu fructe si legume proaspete. Nu trebuie niciodata sa te ridici de la masa cu senzatia ca esti satula sau ca iti explodeaza stomacul, este clar ca portia a fost mult prea mare! In aceeasi ordine de idei, portioneaza gustarile pe care le ei. Pune cate 2 bomboane de ciocolata in pungute sau in folie de plastic si serveste numai portia ta. Vei vedea ca mananci mult mai putina ciocolata decat atunci cand ai in fata o cutie intreaga de bomboane.