Crenvurstii sunt considerati una dintre cele mai ieftine mancaruri, cu toate astea nu ne putem plicti de ei. Ii regasim cel mai des in hot-dog sau simpli,serviti cu mustar sau ketchup. Dar de ce sa nu ii reinventam pentru a ii putea servi si altfel? Va propunem cateva retete in speranta sa le incercati. Crenvursti cu prune
Ingrediente:
– 0,5 kg crenvursti
– 200 gr prune uscate
– 200 gr de bacon afumat
– ulei Prima data se pun prunele intr-un vas cu apa.
Dupa ce acestea se umfla, se taie pe lungime, dar nu pana la capat si se scot samburii. Apoi crenvurstilor li se indeparteaza pielita. Acestia se taie in doua sau trei bucati si se pun la fiert.
La sfarsit crenvurstii fierti se aseaza in prunele taiate si se invelesc cu o felie de bacon. Se prind cu o scobitoare pentru sustinere si se preajesc in ulei pana cand se rumenesc. Se servesc calzi. Pot fi serviti pe un platou alaturi de salata si alte preparate.
1 Crevursti cu cascaval
Ingrediente:
– 7-8 crenvursti
– 150 gr de cascaval
– 2 linguri de mustar
– 7-8 felii de bacon
– putin unt topit
Crenvurstii se pun in apa clocotita, dar nu se lasa sa fiarba. Cand sunt incalziti se scot si se taie in lungime, dar nu pana la capat. Se ung cu putin mustar. Apoi se taie cascavalul in fasii, care se introduce in crevursti. Pe deasupra fiecaruia se va aseza o felie de bacon.
Din nou pentru sustinere se vor folosi scobitori. Se pun intr-o tava, se ung cu putin unt topit si se lasa in cuptor timp de 10 minute. Ne dam seama ca sunt gata dupa baconul facut si dupa cascavalul topit.
2 Crenvursti cu sos de rosii
Ingrediente:
– 7-8 crenvursti
– o sticla medie de bulion sau suc de rosii
– o ceapa
– 1 lingura de unt
– sare si piper
– condimente(oregano, busuioc) Se taie ceapa marunt si se caleste intr-o lingura de unt si doua de apa.
Se adauga sucul de rosii si se lasa la fiert pana cand se obtine un sos. Se aduaga condimente si se sareaza si pipereza. Crenvurstii se fierb in apa clocotita, se taie bucati si apoi se adauga in sosul de rosii. Se mai lasa un pic dupa care se trag la o parte si se servesc.
3 Tarta cu crenvursti
Ingrediente:
– un pachet de foietaj congelat
– 400 de gr de crenvursti
– 1 legatura de ceapa verde
– 2 linguri de ulei
– 200 gr cascaval
– 1 galbenus de ou
– sare,piper
Primul lucru, se decongeleaza aluatul, iar intre timp se porneste cuptorul la o temperatura ridicata pana cand acesta e aproape incins. Crenvurstii se taie cubulete, iar apoi intr-o tigaie incinsa cu ulei se prajesc. Se adauga si ceapa taiata marunt. Acesta se caleste putin, se adauga sare si piper si se lasa impreuna cu crenvurstii deoparte.
Peste ceapa si crenvursti, dupa ce s-au racit, se adauga si cascavalul taiat cubulete. Separat, se taie forme patrate din foietaj de circa 10×10 cm. Pe fiecare din patrate se pune cate o parte din compozitie, se impaturesc pe diagonala si se preseaza putin la mijloc.
Apoi se aseaza toate patratele de foietaj implute intr-o tava si se ung cu putin galbenus de ou deasupra. Se lasa la cuptor circa 25-30 de minute.