Sparanghelul este una dintre cele mai sănătoase legume. Există sute de soiuri de sparanghel, dar doar câteva dintre acestea sunt comestibile. Deși poate fi cumpărat din magazine pe tot parcursul anului, sparanghelul se găsește din abundență primăvara și se recoltează când atinge o înălțime de aproximativ 15-20 cm.
Soiul de sparanghel pe care îl consumăm este, de obicei , verde sau purpuriu verzui. Există, de asemenea, un soi alb care este cultivat sub pământ pentru a-și păstra aroma delicată. Sparanghelul este mai scump decât alte legume, pentru că este recoltat manual.
Nutrienți care se găsesc în sparanghel
Sparanghelul este un aliment alcalin, bogat în proteine, dar sărac în calorii și carbohidrați. Este o sursă excelentă de potasiu, folat, vitaminele A, C și K. O sursă importantă de fibre alimentare, sparanghelul este, de asemenea, bogat în niacină și fosfor. De asemenea, conține o cantitate foarte mică de sodiu.
Sparanghelul este una dintre puținele legume care conțin calciu și magneziu.
Beneficiile pentru sănătate ale sparanghelului
Sparanghelul conține un aminoacid numit asparagină, care ajută la eliminarea toxinelor din corp. Ca urmare, urina unor persoane poate avea un miros neplăcut după ce au mâncat sparanghel. Nu te îngrijora dacă ți se întâmplă și ție acest lucru, doar bucură-te că rinichii tăi se curăță.
Sparanghelul este una dintre puținele legume care sunt bogate în nutrienți sănătoși ce ajută la prevenirea și vindecarea multor afecțiuni.
Artrită și reumatism
Sparanghelul conțin un fitochimic unic care efect antiinflamator și ajută la ameliorarea simptomelor artritei și reumatismului.
Mișcări intestinale
Consumul regulat de sparanghel asigură mișcări intestinale regulate, deoarece conține fibre alimentare și are efect laxativ.
Cataractă
Antioxidantul și glutationul din sparanghel previn progresia cataractei și alte probleme ale ochilor.
Diabet/Hiperglicemie
Deoarece este bogat în minerale, sucul de sparanghel este benefic pentru persoanele care își monitorizează nivelul zahărului din sânge. Cu toate acestea, nu trebuie consumat de către persoanele cu boli renale.
Diuretic
Sparanghelul este o legumă cu efect diuretic, iar eficacitatea sa este mult mai puternică atunci când este consumată sub formă de suc.
Boli de inimă
Bea o cantitate mică de suc de sparanghel amestecat cu miere de trei ori pe zi pentru a-ți proteja inima.
Rinichi
Proprietățile diuretice și alcaline ale sparanghelului ajută la prevenirea sau dizolvarea calculilor renali. De asemenea, contribuie la descompunerea acidului oxalic și uric forma în rinichi.
Ficat
Clorofila și ceilalți fitonutrienți din sparanghel ajută la detoxifierea ficatului și au grijă de sănătatea organelor.
Simptomele sindromului premenstrual
Efectul diuretic al sucului de sparanghel ajută la ameliorarea balonării. Magneziul din acest suc ajută, de asemenea, la ameliorarea stării de iritabilitate, oboselii și depresiei.
Femei gravide
Conținutul ridicat de folat, calciu și alte minerale din sparanghel ajută la reducerea riscului de malformații congenitale. Efectul diuretic al sucului este, de asemenea, de mare ajutor în reducerea retenției de apă la femeile gravide.
Sparanghelul și efectele sale asupra rinichilor
Sparanghelul este cunoscut pentru menținerea sănătății rinichilor și a vezicii urinare. Fitonutrienții pătrund adânc în organe pentru a le curăța de toxine. Iată ce face sparanghelul pentru sistemul renal:
- Sprijină funcțiile rinichilor și a vezicii urinare
- Crește producția de urină, datorită propritetăților sale diuretice
- Curăță rinichii
- Descompune și elimină acidul uric
- Elimină toxinele și bacteriile datorită efectului său antiparazitar
Sparanghelul susține sistemul renal, reduce cantitatea de acid uric, elimină toxinele, asigură un flux regulat de urină și reduce inflamația organelor.
Cum se consumă sparanghelul?
Când cumperi sparanghel, alege-l pe cel cu tulpini drepte și ferme. Consumă întotdeauna sparanghel proaspăt. Dacă ai o cantitate mai mare de sparanghel și vrei să-l păstrezi până la 3 zile, învelește-l într-o pungă din plastic.
Poți consuma sparanghelul ca atare, dar și sub formă de suc. Când vrei să mănânci sparanghelul gătește-l la aburi, pentru a-și păstra sodiul și alte minerale.