Fiecare detinator de orhidee a observat, la un moment dat, că frunzele încep să devină galbene. Motivele pot fi îmbătrânirea sau o boală. În general, frunzele mai batrane încep să devină galbene.
Acest proces poate fi observat la speciile hibride de orhidee – Phalaenopsis, Dendrobium, Paphiopedilum, Cattleya. La Dendrobium, acest fenomen se observă o dată pe an. O floare își poate pierde toate frunzele și le poate regenera. Acest lucru se întâmplă o dată la 1 an si jumatate.
La unele specii, îngălbenirea și moartea frunzelor are loc rapid, iar la altele este nevoie de câteva luni. Acesta este un fenomen normal, în care noile frunze cresc în locul celor vechi. Frunzele galbene se usucă și cad de la sine. Nu trebuie rupte, deoarece acest lucru poate dăuna plantei.
Uneori, frunzele încep să devină galbene din cauza procesului de putrezire. Acest lucru se întâmplă din cauza îngrijirii necorespunzătoare sau a infectării cu bacterii sau ciuperci dăunătoare. Dacă frunzele se îngălbenesc și se răsucesc și apar pete maro, acesta este un semn de putrezire a florii. Trunchiul devine gri și este afectat de boală, apoi moare.
Dacă boala este detectată la timp, planta poate fi salvată. Scoateți floarea din ghiveci, scuturați pământul și puneți-o în apă caldă pentru a îndepărta tot pământul rămas. Examinați floarea, folosind un bisturiu steril pentru a tăia părțile uscate, întunecate, putrede și deteriorate ale rădăcinilor. Tratați secțiunile cu soluție de Fundazol și cărbune activat.
După aceea, plantați floarea într-un ghiveci transparent, astfel încât să fie mai ușor de observat. Nu uitați să înlocuiți complet solul și să adăugați drenaj. Aplicați îngrășăminte la 14 zile după transplantare. Adesea, orhideea începe să putrezească din cauza udării excesive. Prin urmare, trebuie să ajustați timpul de udare. Așezați floarea într-un loc bine luminat, dar direct in razele soarelui. Nu uitați să fertilizati și să transplantați orhideea la timp.