De departe cel mai sanatos mod de a gati, gatitul la aburi este cea mai eficace metoda pentru a profita la maxim de vitaminele si sarurile minerale din alimente. Chiar daca legumele, fructele, pastele crude sunt bogate in vitamine, cantitatea care ajunge in organism atunci cand le gatim variaza in functie de cum le gatim. De exemplu, din cantitatea mare de vitamina C pe care o contine broccoli, doar 40% se mentine in urma fierberii in timp ce gatitul la aburi retine 84% din cantitatea de vitamina C.
Alte motive pentru a alege gatitul la aburi Desi am putea confunda gatitul la aburi cu fiertul, nu este cazul. Gatitul la aburi, in aparate speciale, cum ar fi Aparatul de gatit cu aburi TEFAL VC4003, asigura nu doar o masa bogata in vitamine, ci un festin de gusturi si culori. Pentru ca aburul folosit de aparat este subtil, nu intervine asupra structurii alimentelor pe care la gatim (legume, carne, orez, fructe etc) asa ca acestea raman intacte din toate punctele de vedere: textura, culoare, gust, aroma.
In plus, puteti gati mai multe alimente in acelasi timp, pentru ca aparatul TEFAL are 3 etaje, in care puteti gati o masa completa: unul pentru carne, unul pentru orez, unul pentru garnitura de legume.
Retete pentru aparatul cu aburi Daca aveati impresia ca de acum incolo o sa mancati doar legume plicticoase si carne fara gust, v-ati inselat. La aparatul cu aburi se pot face retete delicioase si mai ales sanatoase! File de merluciu marinat Aveti nevoie de 4 bucati de file de merluciu, iar pentru marinata: o lingura de ghimbir proaspat macinat, sucul si coaja de la o jumatate de lamaie, doua linguri de vin alb, doua linguri de sos de soia, o lingura de zahar brun. Se amesteca toate ingredientele pentru marinata, se condimenteaza dupa gust si se scufunda pestele in amestec. Se lasa la marinat 30-45 de minute, dupa care se scoate din marinata si se gateste la aburi.
Veti observa ca pestele nu doar ca e absolut delicios, dar si-a pastrat textura si culoarea, pentru ca pestele gatit la aburi nu se sfarma si nu se usuca. Dovlecei umpluti Cand sunt gatiti la cuptor, dovleceii umpluti tind sa se inmoaie excesiv, umplutura devine un tot unitar, in care nu mai distingi ingredientele si reteta e salvata doar de gustul bun, nu neaparat si de aspect. Ei bine, gatiti la abur, dovleceii isi vor pastra culoarea, la fel ca si toate ingredientele. Avem nevoie de 2 dovlecei, 200 gr de carne toccata de pui, un morcov mare, un ardei rosu, un fir de ceapa verde, un fir de usturoi verde, 200 gr de cascaval ras. Se taie dovleceii in jumatate, pe lung si se scobeste interiorul cu ajutorul unei lingurite si se toaca marunt. La fel se toaca si ceapa, usturoiul si ardeiul rosu, iar morcovul se da prin razatoarea mare. Carnea de pui se condimenteaza dupa gust. Se amesteca legumele, inclusiv miezul dovlecelului. Se umplu dovleceii cu carnea tocata, apoi se pune stratul de legume si deaspura cascavalul ras. Se gateste in aparatul cu aburi, alegand programul potrivit.
In aparatul de gatit cu aburi putem fierbe si oua, fara riscul de a le sparge pentru a pregati niste delicioase oua umplute. Cat despre orez, gatitul la aburi este singura metoda prin care ne asiguram ca pastreaza vitamina B1 atat de importanta organismului nostru. Nu degeaba asiaticii, maestrii orezului, il gatesc doar la abur!
Rețetă bonus: Friptura de vita vietnameza
Aud multe gospodine plangandu-se ca nu stiu sa prepare vita, ca orice i-ar face, ramane ca o talpa. Iata o reteta asiatica bazata pe o marinata care va fragezi carnea.
Ingrediente
Pentru marinata
– 600 de grame de carne de vita slaba taiata in cuburi
5 catei de usturoi
1 lingura de zahar
1 lingura de sos de stridii (se gaseste la Mega Image sau Carrefour, la raionul de exotisme)
1 lingura de ulei de susan
1 lingura de sos de soia
Vinegreta
O jumatate de lingura de otet de orez
1 lingura jumatate de zahar
1 lingura jumatate de sare
Sos
Zeama de la o lime
O jumatate de lingura de sare
O jumatate de lingura de piper proaspat macinat mare
Salata
O ceapa rosie mica, taiata pestisori
O punga de salata amestec (tip masticanza sau spanac baby, nasturel etc)
2 rosii taiate felii
1 lingura de ulei de rapita.
Mod de preparare
Marinati carnea cel putin o ora. Cele mai bune rezultate, mai ales daca nu aveti tocmai carnea de vita ideala, le obtinem daca o lasam peste noapte. Amestecati usturoiul, sosul de stridii, zaharul, sosul de soia si uleiul de susan.
Pentru vinegreta, combinati otetul de orez cu sarea si zaharul. Ar trebui sa aiba un gust echilibrat acru-dulce-sarat.
Feliati ceapa si puneti-o intr-un castronel. Presarati peste un sfert din cantitatea de vinegreta si bagati la frigider pentru 10 minute.
Puneti verdeturile de salata si feliile de rosie pe un platou si lasati deoparte.
Pregatiti sosul amestecand zeama de lamaie cu sarea si piperul intr-un bol micut.
Incingeti un wok sau o tigaie intinsa la flacara mare. Cand e foarte fierbinte, adaugati o jumatate de lingura de ulei si, cand incepe sa fumege, adaugati jumatate din cantitatea de carne si lasati-o sa se prajeasca timp de doua minute, inainte sa agitati tigaia ca s-o intoarceti pe cealalta parte. Mai lasati-o timp de 1-2 minute si repetati cu cantitatea de carne ramasa.Puneti carnea peste stratul de salata si rosii. Stropiti totul cu vinegreta ramasa, iar deasupra carnii puneti ceapa rosie pestisori pe care ati pus-o in frigider in prealabil. Serviti cu sosul de lime alaturi.