Acestea sunt cele mai bune placinte cu cartofi pe care eu le-am facut vreodata. Multi zic ca-s gogosi, pentru ca sunt prajite in ulei insa nu conteaza cum le spuneti, important este ca rezultatul final este unul extraordinar de gustos si bun.
Eu le servesc cateodata si la micul dejun, impreuna cu un pahar de sana. Sunt foarte satioase si bune. Puteti face reteta aceasta cu cele doua tipuri de aluat pe care vi le prezint mai jos.
Sa nu aruncati apa in care au fiert cartofii pentru ca avem nevoie de ea la aluat.
Pentru umplutura – cartofii foarte bine fierti se dau prin sită sau se pisează foarte bine ca pentru piure, se adauga 1 ceapa calita, sare, piper si se amesteca foarte bine. Daca umplutura iese prea tare, mai adaugati putin din apa in care au fiert cartofii. Am folosit cam 1 kg de cartofi.
Ingrediente pentru prima varianta de aluat:
- Apa in care au fiert cartofi 600 ml (calda)
- Smântână – 70 g
- 2 oua
- zahăr – 1 linguriță
- Drojdie uscată – 11 g
- Făină 950 g sau 1 kg
- ulei – 2 linguri
Adauga cam jumatate din apa calda de la cartofi, in bol (pune putina sare), adauga 1 lingura zahar si drojdie 11 g, se lasa sa stea.
Cand s-a activat drojdia, adaug smantana si ouale.
Am amestecat cu apa rămasă si adaug treptat faina, frământând pentru omogenizare. La final se adauga uleiul si se mai framanta putin.
Lasam aluatul sa stea si sa creasca. Timpul este relativ, depinde de temperatura din bucătărie și de drojdie.
Cand aluatul a crescut, imparte-l in bile de aluat de marime potrivita, acopera aluatul cu o folie, lasa-l sa creasca 5-7 minute si incep sa formeze placintele. Această cantitate de aluat este suficienta pentru a face 27 de plăcinte (destul de maricele).
Se prăjesc placintele la foc mediu până sunt frumos rumenite.
Ingrediente pentru a doua varianta de aluat:
- 500 ml de apa in care au fiert cartofii
- Drojdie uscată – 1 pachet (pentru 1 kg de făină)
- zahăr – 1 lingură
- Unt – 50 g
- Maioneza – 2 linguri
- Făină (+/-) 900 g
- Ulei (pentru prajit)
Modalitatea de preparare a aluatului este aceeași ca cea de mai sus.
Adaug zaharul si drojdia in apa calduta iar mai apoi untul topit. Se framanta toate ingredientele pana obtineti un aluat omogen si moale.
Plăcintele se pastreaza foarte moi și a doua zi la fel. Pofta buna!