Aluatul cu drojdie pe baza de lapte este o foarte gustos, pufos si poate fi folosit pentru orice tip de coptura. Puteți face plăcinte cu orice umplutură din acest aluat sau puteti face gogosi moi si pufoase, cu diverse umpluturi.
Daca veti adauga zahar sau arome, puteti sa il folositi chiar si pentru cozonac. Eu il pregatesc foarte des atunci cand vreau sa fac gogosi sau placinte cu branza sarata.
Vom avea nevoie de:
- Lapte – 200 ml
- Apă – 300 ml
- Zahăr – 1 lingură
- Drojdie uscată – 11 g
- Ou – 1 buc
- Sare – 1 linguriță
- Făină – 700-800 gr
- Ulei de floarea soarelui – 2-3 linguri
Mod de pregatire:
Amesteca laptele cald si apa calda intr-un castron. Puteti folosi apa rece si lapte fierbinte – o puteți face oricum doriți, principalul lucru este ca rezultatul sa fie un lichid cald, aproximativ 30 de grade. Adaug imediat zahar.
Adaug drojdie, am folosit drojdie uscata, pentru 1 kg de faina (11 g) dar puteti folosi si drojdie proaspata daca aveti la indemana. Am amestecat si las sa stea 3 minute.
Drojdia începe să se activeze. Adaug sare, un ou și amestec compozitia până când ingredientele sunt complet combinate.
Adaug faina cernuta, treptat iar la inceput amestec aluatul cu o lingura dupa care, cand devine greu de amestecat cu lingura, incep sa framant cu mâna.
Aluatul trebuie să fie de densitate medie, nu rigid deci nu puneti prea multa faina.
Pentru această cantitate de ingrediente, folositi mai întâi 700 g de făină. Mai adăugați puțin dacă este necesar.
Adăugați ulei, amestecați din nou. Se acoperă cu folie și se pune într-un loc cald.
Greutate aluat: aproximativ 1.2 kg – daca in casa este putin mai rece, este mai bine să lasati aluatul la crescut, in cuptor, la o temperatura foarte mica.
Ar trebui sa creasca in 35-40 de minute dupa care il framant de 2 – 3 ori si il mai las la crescut inca 25 minute.
Aluatul este gata si il poti folosi pentru orice – astazi eu am facut gogosi, pufoase in interior si crocante la exterior. Pofta buna!