Salutari tuturor! Vreau să vă împărtășesc o rețetă simplă pentru o adjika foarte gustoasă pentru iarnă, pe care o gătesc de mulți ani. Conform acestei rețete, adjika este aromata și moderat de picanta dar mai puteti adauga ardei iute, dupa gust.
Un adaos excelent la preparatele din carne și pur și simplu o puteti manca cu pâine. O astfel de adjika se păstrează perfect în cămară sau la temperatura camerei (dupa deschidere se pune la frigider) până în sezonul următor.
Vom avea nevoie:
- roșii – 3 kg
- ardei dulce – 1,5 kg
- usturoi – 200 gr
- ardei iute – 3 bucati (după gust)
- zahăr – 150 gr
- sare – 100 gr
- ulei de floarea soarelui – 100 ml
- oțet 9% – 120 ml
Mod de preparare pas cu pas:
Separati usturoiul în căței și turnați apă fierbinte peste el. Se da deoparte in timp ce pregatim celelalte legume. Asa se curata usturoiul foarte repede si usor.
Roșiile le spălăm sub apă și le tăiem în 2 sau in 4 pentru a le putea da printr-o mașină de tocat carne.
Spălați ardeiul dulce, tăiați tulpina și îndepărtați semințele. Tăiați bucăți și măcinați împreună cu roșiile prin mașină de tocat carne.
Se pun rosiile si ardeiul pe foc, se fierbe, amestecand din cand in cand, timp de 30 de minute.
În timp ce se fierb roșiile și ardeii, curățați usturoiul (acum se curăță ușor), tăiați tulpina ardeiului iute și măcinați-l cu tot cu semințe + usturoiul prin mașina de tocat carne.
După 30 de minute, roșiile și ardeii sunt fierți. Adăugați usturoi și piper, 100 gr. sare, 150 gr. zahăr, 100 ml de ulei de floarea soarelui și se fierbe, amestecând, încă 10 minute. Gustam de sare si zahar, daca lipseste ceva, adaugam.
După 10 minute se adaugă 120 ml otet se mai fierbe 2-3 minute si se stinge focul.
Se toarnă în borcane presterilizate și se inchid bine capacele.
O astfel de adjika este perfect depozitată în camara, pentru toată iarna!
Aceasta este cea mai simplă și mai gustoasă rețetă de adjika pe care o fac de mulți ani. Un adaos excelent la orice fel de mâncare din carne. Poftă bună!