Ca leguma, fasolea este foarte sățioasă si este foarte bogata in proteine. Fasolea poate fi folosită pentru a pregăti multe conserve la borcan, foarte gustoase și perfecte pentru a gati mai multe feluri de mancare.
Eu pregatesc aceasta reteta de fasole in sos de rosii in fiecare an pentru ca ma ajuta sa fac mancare rapid, atunci cand nu am foarte mult timp liber. Nu am mai cumparat conserve de fasole de la magazin de cand pun fasolea asa, acasa.
Veti avea nevoie de:
- 1 kg de fasole uscată
- 2 kg roșii roșii coapte
- 0,5 kg de morcovi
- 0,5 kg ceapă
- 0,5 kg ardei gras rosu
- 150 gr pasta de tomate
- 120 gr zahăr
- 50 gr sare
- 100 ml de oțet 9%
- 250 ml ulei de floarea soarelui
- 1 ardei iute
- 1 lingura boia macinata
- 1 lingura piper negru
- 3 catei de usturoi
- coriandru și alte condimente după dorință
Mod de preparare pas cu pas:
În primul rând, trebuie să fierbi fasolea. Este mai bine să folositi fasole alba deoarece este mai fină. Ar trebui sa fierbeti fasolea intr-o cratita normala sau la oala sub presiune, principalul lucru important este ca fasolea să nu fiarbă foarte tare și să nu crape prea mult.
Tăiați ceapa în cuburi și dați morcovul pe răzătoare. Se pun intr-o tigaie cu fund gros, se toarna putin ulei si se prajesc legumele la foc mediu pana se inmoaie, amestecand din cand in cand.
Opăriți roșiile, tăiați-le și îndepărtați coaja. Dati roșiile într-o mașină de tocat carne sau blender.
Curăță ardeiul gras de semințe, tăiati-l cubulețe mici.
Adăugați sosul de roșii peste ceapă și morcovi, urmat de ardei gras și pasta de roșii. Aduceți compozitia la fierbere și gătiți la foc mic timp de 40 de minute.
Se macină usturoiul și ardeiul iute într-un blender, se adaugă în sos. Il poti bate cu un blender (tot sosul) pana se omogenizeaza.
Pune fasolea fiartă în sosul de roșii finit. Se condimentează cu sare și zahăr. Și nu uitați de condimente. Se fierbe inca 10 minute.
Se toarnă oțet în cratita, se mai lasă să fiarbă 3-4 minute, apoi se pune fasolea fierbinte cu sos in borcanele fierbinți, sterilizate.
Strangeti bine capacele si intoarceti borcanele cu susul in jos. Acoperiti cu un prosop si lasati sa se raceasca. Daca vreti sa fiti mai siguri, puteti steriliza borcanele pentru 10-15 minute, intr-o oala incapatoare, pe fundul careia veti pune un prosop.
Spor la treaba!