Cred ca toata lumea pregateste pentru iarna, varza murata cu gogosari dar cred ca sunt putine persoane care au inlocuit gogosarii cu rosiile.
Trebuie neaparat sa testati reteta pentru ca este foarte gustoasa iar rosiile sunt extraordinare. Noi mancam aceste muraturi cu cartofi la cuptor sau cu diferite tipuri de fripturi, chiar și cu mâncărică de cartofi. O sa vedeti si voi cat e de bun si cat de usor se face.
Ingrediente de care aveti nevoie:
- 1 kg de roșii coapte pentru 900 g de varză alba
- morcovi – 150 de grame
- usturoi proaspăt – 2 căpățâni
- zahăr – 3 linguri
- sare – 2 linguri
- ierburi sau semințe de mărar
- chimen (optional)
Mod de pregătire:
Dati morcovul pe razatoare sau tăiați-l în fâșii subțiri. Puteți folosi o răzătoare coreeana pentru morcovi. Tocați mărunt varza si puneti totul într-un castron mare.
Acum e randul rosiilor. Spălați-le bine, îndepărtați cotorașul iar cu un cuțit ascuțit, subțire, facem o înțepătură în mijlocul fructului în locul cotorului, după care introducem cate un catel de usturoi decojit. Pentru a face roșiile mai aromate, cățeii de usturoi pot fi zdrobiți ușor cu partea plată a cuțitului.
Se amestecă varza cu morcovii, se freaca ușor cu mâinile. Punem varza si rosiile in borcane sterilizate, in straturi, le punem destul de strans, dar nu le presam pentru a nu zdrobi rosiile. Varza ar trebui să fie ultimul strat din borcan.
Umpleți borcanele cu saramură. Pentru a face acest lucru, adăugați sare și zahăr în cantitatea specificată la un litru de apă fiartă, dar răcită, dizolvați-le complet. Puteți pregăti saramura în avans adăugând sare și zahăr în apa clocotită, apoi lăsați lichidul să se răcească.
Dacă doriți, adăugați în borcane verdeață de mărar (puteți folosi semințe) și chimen. Umpleți cu saramură, puneți borcanul pe o farfurie, acoperiți imediat cu un capac și lăsați timp de 4 zile.
De două ori pe zi, străpung varza cu un băț mai gros (un bețișor chinezesc daca aveti) pentru a elibera gaz. După 4 zile, varza și roșiile sunt gata, puneți conserva la frigider. Puteti pune varza in borcane mai mari sau mai mici, in functie de cat de repede le veti termina. Puteti pune si in borcane din plastic, inchise ermetic. Poftă bună!