Frunze proaspete de menta in salate, bomboane mentolate, parfumuri cu note de menta, chiar si medicamente contra racelii cu aroma de menta … aceasta planta extraordinara isi face simtita prezenta in viata noastra in multiple circumstante, una dintre ele fiind aromaterapia.
Conform mitologiei grecesti, nimfa Mentha era asiduu curtata de zeul Pluto, iar sotia acestuia, geloasa, a strivit-o si uratit-o folosindu-si forta sa de zeita. Pluto a transformat-o imediat pe nimfa intr-o planta aromata, astfel incat se fie apreciata si admirata pentru totdeauna.
Iar astazi, menta este apreciata peste tot in lume, fiind cultivata indeosebi in zona mediteraneeana, dar si in SUA, Japonia, China si chiar Marea Britanie.
Ca si planta in sine, uleiul esential de menta este renumit si foarte des utilizat. Datorita prezentei mentolului si mentil esterilor, acesta este folosit intr-o gama larga de aplicatii cum ar fii fabricarea sampoanelor, sapunurilor, tigarilor, gumei de mestecat, inghetatei si pastei de dinti.
Acest ulei a fost intens studiat de comunitatea stiintifica, astfel incat numeroasele sale beneficii pentru sanatate i-au fost recunoscute fara tagada (spre deosebire de alte uleiuri esentiale, care nu au primit atata atentie din partea oamenilor de stiinta).
Uleiul esential de menta este eficace in tratarea:
– Indigestiei: uleiul esential de menta ajuta foarte mult digestia, are efect carminativ eliminand astfel gazele de pe tractul digestiv, calmeaza indigestiile, atenueaza raul de masina sau de vapor. Unii oameni pun cateva picaturi de ulei intr-un pahar cu apa pe care il consuma dupa masa, pentru a beneficia de efectele lui asupra sistemului digestiv.
– Problemelor respiratorii: Mentolul prezent in uleiul esential de menta ajuta la curatarea tractului respirator. Ajuta deasemenea la calmarea disconfortului in cazuri de sinuzita, congestie nazala, bronsita si chiar astm, fiind un expectorant eficient.
– Migrenelor: uleiul esential de menta aplicat sub forma diluata pe frunte este foarte eficient in calmarea migrenelor.
– Igienei orale: uleiul esential de menta are proprietati antiseptice si indeparteaza respiratia urat mirositoare, fiind astfel adaugat foarte des in produsele de igiena orala.
– Sindromului de colon iritabil: s-a dovedit ca uleiul esential de menta are capacitatea de a ameliora sindromul colonului iritabil. Desi acest lucru s-a dovedit stiintific prin numeroase experimente, mecanismul exact prin care se produce nu este inca elucidat pe deplin.
– Durerilor musculare: uleiul esential de menta are proprietatea de a relaxa muschii, astfel incat aplicat sub forma de masaj ajuta in crampele si intinderile musculare, in cazul acesta fiind indicat sa fie combinat cu un alt ulei (ulei purtator), pentru a evita efectele neplacute asupra pielii.
Cum poti folosi uleiul esential de menta acasa:
– Pune o picatura de ulei essential de menta intr-o cana cu ceai, pentru a ameliora digestia si a calma arsurile stomacale.
– Inhaleaza putini vapori de ulei esential de menta intre mese, pentru a diminua apetitul pentru gustari.
– Toarna putin ulei esential de menta in baia pentru picioare, pentru a relaxa picioarele umflate si obosite.
– Maseaza 1-2 picaturi de ulei esntial de menta diluat pe frunte si tample, pentru a inlatura migrenele. Atentie! Uleiul trebuie sa fie unul diluat, deoarece in caz contrar poate cauza arsuri ale pielii.
– Fa inhalatii cu ulei esential de menta pentru a decongestiona caile nazale si calma durerile de cap din timpul racelii sau gripei.
– Pune 5 picaturi de ulei esential de menta in 150ml apa si pulverizeaza pe plante pentru a indeparta insectele.