Se pare ca, in afara de vaz, auz, miros, gust si pipait sau simtul tactil, mai exista inca un al saselea simt, si anume „intuitia” adica capacitatea de a simti daca cineva te iubeste, te uraste, te domina sau te minte.
Cum se traduc aceste intuitii in viata noastra cotidiana? Simplu! De cate ori nu ti s-a intamplat sa „ghicesti” cine te suna chiar inainte de a te uita pe afisajul telefonului mobil? Ai prevazut dinainte ce nota vei lua la examen sau ti-ai amanat excursia la mare doar pentru ca ai avut un „feeling”. Imediat dupa, nu ti-a fost de mirare, cand ai aflat ca, de fapt, chiar a plouat!
Nu este nicio vrajitorie, este pur si simplu „intuitia”. Cum se traduce asta? Intuitia este capacitatea de a afla un adevar fara rationamente logice, adica brusc si nemijlocit. Fara premise si in absenta unor intamplari care sa prevada intr-un mod sau altul viitorul. Este un alt gen de „cunoastere” prin care stii exact daca cineva te simpatizeaza ori nu sau daca iti ascunde ceva.
Se pare ca oamenilor de stiinta aceasta „intuitie” le cam da bataie de cap si asta pentru ca nu prea au cum sa o masoare, sa o verifice sau sa o dovedeasca propriu-zis. Cu toate astea, desi nu recunosc, nici ei nu pot trai fara ea. S-ar spune ca existenta intuitiei este unul dintre motivele pentru care psihologia prospera. Si, in afara de asta, se pare ca este o calitate la care toata lumea aspira.
Dar intuitia este „feminina”? In mod natural, emisfera dreapta a creierului este responsabila cu procesele creative si emotionale, procese care sunt mult mai active la femei. Emisfera stanga este locul unde se formeaza procesele logice si rationale si este mult mai dezvoltata la barbati. Trist, dar adevarat! Intre cele doua emisfere exista ceea ce se numeste „corp calos”, adica partea care face lagatura intre cele doua.
La femei, aceasta este mult mai densa, ceea ce duce la o comunicare mai buna si mai rapida, intre cele doua emisfere. Pana cand un proces tipic emisferei drepte ajunge la cea stanga, la un barbat, femeia a luat deja decizia. Asta insemnand ca noi suntem mult mai agile. Iar asta nu este tot, decizia bazata de cele mai multe ori pe „simturi” este cea corecta. Bineinteles, ca aceasta este doar una dintre teorii.
O alta ar spune ca barbatii si femeile sunt la fel de intuitivi. Din 15 000 de subiecti, aproximativ 70% au facut distinctia intre un zambet fals si unul sincer. Procesul, aproape identic, a fost calculat separat pentru barbati si pentru femei.
In alta ordine de idei, intuitia este folosita in mod diferit, de reprezentantii ambelor sexe. O femeie „simte”, de exemplu, cand nu trebuie sa zica sau sa faca anumite lucruri. Un barbat are o „sclipire” si devine creativ, ceea ce poate insemna chiar descoperirea unei licori chimice ce poate duce la salvarea a mii de vieti.
Nu putem preciza care dintre cele doua intuitii este mai buna, cea „emotionala, afectiva” in cazul femeilor sau cea „pragmatica” in cazul barbatilor. Cert este ca intuitia ne deschide mintea spre o noua cunoastere, una de un alt fel.
Intuitia nu este ceva ce se impune, practic nu poti sa-ti propui sa intuiesti ceva. Este ca si cum ti-am impune un sentiment, ca de pilda, cel de a iubi sau a uri pe cineva in urmatoarea secunda. Daca vrei ca intuitia ta sa te ajute si sa iei decizia corecta, trebuie sa stai un pic linistita. Deconecteaza-te pentru o vreme de la ceea ce te framanta si astfel iti vei putea da seama de ceea ce „simti” cu adevarat si care este decizia pe care trebuie sa o iei.
In cazul intuitiei, care nu este o stiinta exacta, „cheia” consta in relaxare. Adica, relaxarea mintii. Cu cat ai o stare psihica mai destinsa si mai senina, cu atat semnalele din exterior tind sa ajunga la tine cat mai autentice. Este ca si atunci cand vrei sa iei o decizie, insa iti „storci” mintea atat de mult incat nu poti gandi limpede, iar in final ajungi sa actionzi gresit.
Nu uita ca starile emotionale iti „coloreaza” perceptiile in modul lor specific. Atunci cand esti anxioasa, ai impresia ca orice om care se apropie de tine vrea sa iti faca rau. Exista posibilitatea ca ceea ce tu crezi sa devina realitate, insa de foarte multe ori, aceste „semnale false” sunt date catre psihicul nostru care se afla in imposibilitatea de a mai emite semnale corecte.
La fel este si cu intuitia. Cu cat vei fi mai nervoasa, cu atat mai putin iti vei da seama de ceea ce simt altii. Insa atunci cand esti calma si atenta, aproape ca poti citi gandurile celor cu care intri in contact. Astfel spus, esti in legatura directa cu intuitia ta.
Capacitatea de a simti lucruri difera de la om la om. Daca nu esti un maestru in asa ceva, atunci ai nevoie de putin exercitiu. Spre exemplu, atunci cand vorbesti cu cineva, lasa-ti de o parte parerea ta. Cand vei putea percepe punctul lui de vedere si vei putea gandi chiar si pentru cinci minute ca el, inseamna ca ti-ai largit campul vizual.
Acesta poate fi un prim pas in dezvoltarea intuitiei. Un al doilea, este sa inveti sa asculti si sa renunti la convingerea ca numai tu ai dreptate. Nu uita, cu cat ai o minte mai „flexibila”, cu atat vei putea privi dincolo de aparente.
Al treilea pas se refera la a studia limbajul trupului. Psihologii spun ca doar 10% din ceea ce ajunge la cel din fata ta, reprezinta ceea ce spui. In rest, statisticile stau cam asa: 30% tonul vocii, 30% expresia fetei si 30% limbajul trupului, asta insemnand: pozitie, gesturi, mimica si alte miscari de genul acesta.