Gogonele picante, murate, condimentate si foarte aromate. O gustare excelentă pentru carne și cartofi!
Eu pregatesc mereu cateva borcane pentru iarna si de cele mai multe ori, folosesc borcane de 1 litru dar voi puteti folosi borcane mai mari sau chiar mai mici, cum doriti si cum aveti la indemana. Aceste gogonele (sau rosii verzi, cum vreti sa le numiti) vor fi pe placul tuturor pentru ca sunt extraordinar de gustoase.
Ingrediente pentru 2 borcane de 1 litru:
- roșii verzi – 1 kg
- usturoi – 2 capatani
- ardei iute – 1-2 buc
- pătrunjel, mărar
- frunză de dafin – 2 buc
- piper negru boabe – 10 buc
- coriandru – 0,5 linguriță
- sare – 1 lingura
- zahăr – 3 linguri
- oțet 9% – 6 linguri
Mod de preparare:
Pentru aceasta conserva, este mai bine să alegeți rosii verzi, mai tari si de marime medie. Roșiile trebuie să fie pre-înmuiate in saramura. Pentru a face acest lucru, turnați 2 litri de apă rece într-o cratita, adăugați 1 lingură de sare, amestecați până se dizolvă. Se pun roșiile în apa cu sare și se lasă 30 de minute, apoi se scurg de apă, se umple din nou cu o nouă saramura și se mai lasă 30 de minute. După aceea, spălați roșiile cu apă rece.
Pregatim umplutura cu care vom umple rosiile. Se toacă usturoiul și ardeiul iute, nu foarte mărunt, se toacă verdeața și se amestecă totul. Pune o frunză de dafin, boabe de piper negru și semințe de coriandru pe fundul borcanelor curate.
Tăiați roșiile în cruce, fără a tăia până la capăt. Umpleți cu umplutura pregătită și puneți în borcane.
Se toarnă apă clocotită peste roșii, se acoperă cu capace și se lasă 15-20 de minute. Apoi scurgeți apa din conserve, intr-o oala, adăugați sare, zahăr, lasati la fiert și turnați oțetul la sfârșit.
Se toarnă marinada fierbinte rezultată peste roșii dupa care puneti borcanele la sterilizat. Pentru a face acest lucru, puneți un prosop pe fundul tigaii, puneți borcanele, turnați apă caldă până la aproape sus si strangeti bine capacele.
Aduceți apa la fiert la foc mediu-mare și sterilizați timp de 15 minute, la un clocot moderat. Apoi verificati bine capacele borcanelor, întoarceți-le cu susul în jos și înfășurați-le cu o patura până se răcesc complet. După răcire, depozitați într-un loc răcoros.
Sper că o sa va fie de folos aceasta rețeta pentru un preparat simplu și gustos pentru iarnă. Spor la treaba!