Există multe rețete diferite pentru varză murată. Dar cel mai adesea gătesc varza după metoda clasică. Desigur, rețeta nu este un secret, toată lumea o știe și mulți oameni pregătesc astfel varză murată pentru ca totul este super simplu.
Dar există, desigur, subtilități. Înainte, varza mea de multe ori nu ieșea pentru că am făcut greșeli dar iți voi spune ce știu pentru ca sa nu repeti si tu greselile mele. Apropo, daca stiti si alte modalitati/secrete pentru o varza murata delicioasa, va rog sa lasati in comentarii – ar ajuta multa lume.
Ingrediente:
- Varza
- 100 gr morcovi per kg de varza
- Boabe de piper + 1 foaie de dafin/borcan
- 20 gr de sare pentru 1 kg de varza tocata cu morcovi
Rețetă de gătit pas cu pas:
Principalul lucru este să alegeți varza potrivită. Ai nevoie de o varza suculenta și alba. Cea mai buna este rotunda și mai bine – puțin plata. Am tăiat varza în fâșii subțiri.
Și acum proporțiile. De obicei iau 1 kg de varza deja tocata cu morcovi la borcan de 1 litru.
Amestecați aproximativ 940-950 g de varză tocată și 50-60 g de morcovi rasi într-un castron mare. Adaug boabe de piper negru si o frunza de dafin. Puteți, dacă doriți, să adăugați puțin chimen (eu nu adaug). Dar aici este opțional.
Și acum cel mai important lucru este sarea. Pentru 1 kg de varză și morcovi, pun 20 g de sare. Cântăresc mereu, dar poți folosi și o lingură, o lingură rasa. Se amestecă cu grijă. Varza va elibera imediat suc – punem in borcane si apasam bine cu mainile.
Lasati borcanele intr-un loc intunecat, timp de 2-3 zile – este important sa le puneti intr-un lighean mai mare pentru ca este posibil sa mai curga lichid din borcane, in timpul fermentatiei. Daca varza nu lasa suficient suc, puteti adauga apa rece.
Pentru ca varza să nu devină amară, în fiecare zi amestec varza cu un băț (sau cu un cuțit) chiar până la fundul borcanului, astfel încât să iasă gazul acumulat în fund.
După două zile, acoper borcanele cu capace și le dau la frigider/camara – in 3-4 zile poți gusta varza! Pofta buna!