Compotul de struguri este bogat în vitamine și este moderat dulce – cu o notă de acru și un gust foarte echilibrat. Și este doar ușor de preparat, ca și alte compoturi de fructe. Mai jos veti regasi mai multe retete de compot de struguri astfel ca aveti de unde alege!
Pregatiti pentru iarna varianta care va place cel mai mult sau vi se pare cea mai potrivita voua si familiei voastre.
Compot clasic de struguri
O rețetă de bază de la care puteți construi si alte retete pe viitor.
Veți avea nevoie de:
- 700 g de struguri
- 2 litri de apă
- 1 pahar de zahăr
Mod de preparare: Sortați strugurii și puneti-i într-un borcan. Se fierbe apa cu zahar pana se dizolva si se toarna acest sirop peste struguri. Odata ce turnati apa fierbinte, nu mai este nevoie de sterilizare dar daca vreti ca strugurii sa fie mai moi, puteti steriliza borcanele pentru 15-20 de minute.
Compot de struguri în borcan mare
Proporții optime pentru cea mai populară metodă de preparare a compoturilor.
Veți avea nevoie de:
- 800 g struguri
- 250 g zahăr
- 2 litri apă
- 1 anason stelat
Mod de preparare: Se pun strugurii intr-un borcan curat, se toarna peste ei apa clocotita si se lasa 15 minute acoperiti. Scurgeți și fierbeți din nou această apă, turnați zahăr în borcan și adăugați anason stelat. Turnați din nou apa fierbinte peste struguri, inchideti bine capacele si puneti borcanele in camara. Daca vreti, mai puteti steriliza pentru 10-15 minute.
Compot de struguri fără sterilizare
Dintre toate preparatele, compoturile sunt cel mai ușor de preparat atunci cand nu le mai sterilizezi.
Veți avea nevoie de:
- 700 g struguri
- 250 g zahăr
- 1 lingură suc de lamaie
- 2 litri de apa
Mod de preparare: Se spala borcanul cu bicarbonat de sodiu si se aseaza in el strugurii spalati. Se toarnă apă clocotită peste acestia, se acoperă cu un capac și se lasă 10-15 minute. Scurgeți această apă și fierbeți-o din nou. Se adauga zaharul si zeama de lamaie, se fierbe siropul pana se dizolva zaharul si se toarna peste struguri. Borcanele se inchid foarte bine cu capace.
Compot de struguri cu acid citric (sare de lămâie)
Cel mai simplu și mai accesibil mod de a evidenția aciditatea băuturii tale preferate.
Veți avea nevoie de:
- 700 g de struguri
- 250 g de zahăr
- 1-2 vârfuri cutit de acid citric (sare de lamaie)
- 2 litri de apă
Mod de preparare: Sortați strugurii și puneți-i într-un borcan curat. Se toarnă apă clocotită peste, se acoperă cu un capac și se lasă 15 minute. Scurgeți această apă și fierbeți din nou. Turnați zahăr și acid citric într-un borcan, turnați apă clocotită peste struguri și strangeti bine capacele. Sterilizati borcanele 15-20 de minute.
Compot de struguri fără zahăr
Potrivit pentru cei care numără caloriile dar cu conditia de a alege struguri dulci!
Veți avea nevoie de:
- 1 kg de struguri
- 2 litri de apă
Mod de preparare: Sortați și spălați strugurii si puneti-i in borcane curate, sterilizate. Se toarnă apă clocotită peste fructe și se sterilizează borcanele în apă clocotită pentru aproximativ 15-20 de minute. Aveti grija ca acestea sa fie inchise foarte bine cu capace.
Compot de struguri și prune pentru iarnă
Recomandăm asocierea soiurilor de struguri negri cu prune mari si gustoase. Pentru ca la noi se consuma mai mult zeama din compot, pun mai putine fructe dar voi puteti mari cantitatea de fructe, dupa bunul plac.
Veți avea nevoie de:
- 300 g struguri
- 8-10 prune
- 250 g zahăr
- 2,5 litri apă
Mod de preparare: Spalati strugurii și prunele, puneți-le într-un borcan steril și turnați peste ele apă clocotită. Închideți capacul și lăsați timp de 15 minute. Scurgeți această apă, adăugați zahăr, aduceți la fiert și fierbeti timp de 2 minute. Turnați siropul fierbinte peste fructe si strangeti bine capacele.
Compot de struguri și pere pentru iarnă
Asigurați-vă că alegeți pere frumoase și suficient de tari, astfel încât să nu se rupa in bucati atunci cand sunt sterilizate.
Veți avea nevoie de:
- 350 g struguri
- 300 g pere
- 260 g zahăr
- 0,5 linguriță acid citric (sare de lamaie)
- 2 litri de apă
Mod de preparare: Tăiați perele felii, sortați strugurii și puneți totul într-un borcan curat (sau mai multe borcane, daca folositi borcane mai mici). Adăugați zahăr și acid citric, turnați apă clocotită peste fructe si inchideti bine capacele. Sterilizati compotul si puneti-l in camara, pentru iarna.
Spor la treaba!