Dupa aceasta reteta se poate obtine o dulceata de mere delicioasa si aromata, cu un gust acrisor placut, merele nu se „desfac bucati” si feliile de mere isi pastreaza bine forma, iar gustul merelor seamana cu merele coapte la cuptor.
Ingrediente:
- Mere – 2 kg
- zahăr – 1 kg
- Pectină – 20 gr
- Acid citric – 3/4 linguriță.
- Scorțișoară – 1 baton sau 1 linguriță (scortisoara macinata)
Preparare:
Spăl merele, scot cotorul si le tai în 4. Daca merele sunt mari, atunci le tai in 6 parti, nu le tai foarte marunt. Cântăresc merele tăiate felii. Am 2 kg de mere si le pun intr-o cratita pentru gatit. Iau 1 kg de zahar si turnam 4 linguri, si il dau deoparte deocamdata.
Presărăm felii de mere cu zahăr – 500 g la 1 kg de mere, am 2 kg de mere si am folosit 1 kg de zahar. Puteti reduce cantitatea de zahar daca vi se pare prea dulce.
Il las pe masa cam 2 ore. In acest timp, amestec de 1-2 ori, merele ar trebui sa elibereze putin suc si zaharul sa inceapa sa se dizolve. Au trecut 2 ore. Adăugați 20 g de pectină de mere la zahărul pus deoparte.
Și adaug o linguriță rasă de acid citric pentru ca merele să nu fiarbă în timpul gătitului și să-și păstreze forma. În loc de acid citric, puteți adăuga o lingură de suc de lămâie.
Il pun pe foc si il gatesc mai intai la foc foarte mic. La început, nu amestec merele, ci doar le ridic ușor de jos cu o lingură pentru a nu arde merele și zahărul. Pe măsură ce merele se încălzesc, vor elibera zeamă și apoi vor fi amestecate cu grijă.
Zaharul este complet dizolvat si adaug un baton de scortisoara. Puteți adăuga doar scorțișoară măcinată după gust, eu de obicei adaug 1 linguriță.
După fierbere, gătiți merele la foc mediu timp de 3 minute, amestecând din când în când. Este imposibil să gătiți prea mult dulceața, în timpul gătirii lungi, proprietățile pectinei sunt distruse și dulceața nu va fi groasă. Dupa 3 minute scot scortisoara (daca e baton), amestec merele si sting focul.
Și am pus merele în borcane curate, sterilizate. Sigilez cu grija sa nu fie goluri si turnam siropul pentru ca merele sa fie complet acoperite.
Acopar cu capace. Intorc borcanele, le acopar cu o patura si le las la racit. La început, „dulceața” ți se pare subțire, dar pe măsură ce se răcește, se va îngroșa. Gustul merelor amintește de merele coapte la cuptor, dar în jeleu de mere.