Aperitiv apetisant din legume de sezon, preparat simplu si care poate fi gustat dupa 12 ore. Ingredientul principal, desigur, este varza – o legumă populară și familiară care poate fi preparată după diverse rețete, iar astăzi vă ofer varză murata cu sfecla rosie.
Eu va prezint ingredientele pentru 1 borcan mare sau puteti pune varza chiar și în găletușe de la iaurt (acelea de 1 kg – asa nu le mai aruncati la gunoi ci le refolositi pentru ca se inchid foarte bine).
Ingrediente:
- 2 kg de varza
- 1 sfeclă roșie
- 1 morcov
- Usturoi – 1 căpățână
- ardei iute – 1 buc
- ienibahar – 5-7 buc
- foi de dafin – 2 buc
Marinada pentru 1 litru de apa:
- 2 linguri de sare
- Jumatate de cana de zahar
- 1 cana de otet 9%
Preparare:
Curățați varza de frunzele murdare de deasupra și tăiați-o marunt cu un cutit. Dati morcovii și sfecla pe răzătoare coreeană sau pe razatoarea mare. Adăugați ardeiul iute tăiat bucăți și usturoiul tocat (sau dat printr-o presă).
Dacă nu aveti ardei iute în formă proaspătă, puteți pune măcinat sau uscat (după gust). Amestecati toate ingredientele.
Transferați în vase adecvate (găletușe, borcane). Pe părțile laterale ale vaselor puneti o frunză de dafin, deasupra – ienibahar.
Pregătiți marinada. Se amestecă sarea, zaharul în apă, se aduce la fierbere, se adaugă oțet și se ia de pe foc.
Se toarnă marinada peste varză până deasupra. Închideți cu un capac. Ținem varza pe masă 5-6 ore, apoi o punem la frigider. Pofta buna!