Astăzi va prezint o rețetă pentru iubitorii de conopidă, printre care ma numar si eu – acesta este unul dintre preparatele mele must-have de conopidă pentru iarnă. Se prepară fără probleme, rapid, simplu, și iese crocanta și gustoasa.
Fin cantitatile de mai jos mie mi-au iesit 6 borcane de 500 ml.
Ingrediente:
- Conopida (doar inflorescențe) – 1 kg
- Ardei gras – 500 g (rosu si verde)
- Morcov (decojit) – 200 g
- 6 bucăți de usturoi – (1 la borcan)
- Ienibahar – 6 buc – (1 la borcan)
- Boabe de piper negru – 24-30 – (4-5 bucăți per borcan)
Marinada: calcul pentru 1 litru (la borcanele mele a nevoie de 1,5 l)
- Apa – 1 litru
- sare – 30 g
- zahăr – 50 g
- Boia dulce măcinată – 1 linguriță
- Otet 9% – 50 ml
Preparare:
Conopida trebuie spălată și împărțită în inflorescențe, dacă au pete negricioase, trebuie să le tăiem. Nu tăiați inflorescențele prea fin, deoarece acestea vor fi moi după sterilizare.
Ardeiul gras verde si rosu, ca în cazul meu, a tăiat în felii înguste. Tăiați morcovul în fâșii de aceeași lungime ca și ardeiul.
Pun conopida în borcane de 0,5 litri. In fiecare borcan am pus cate 1 boaba de ienibahar, 4-5 boabe de piper negru, 1 catel de usturoi (daca sunt foarte mici, atunci puteti pune doi) iar dupa gustul tau, daca vrei, poti pune o frunza mica de dafin, eu nu pun.
Așezați conopida strâns până la gâtul borcanelor, alternând-o cu ardei și morcovi. Asigurați-vă că apăsați puțin, conopida nu se va rupe, dar se va micșora în timpul sterilizării, așa că o punem strâns pentru ca borcanele să nu rămână pe jumătate goale.
Marinata – adăugăm în apă zahăr, sare, boia și aducem la fiert, imediat ce apa începe să fiarbă, turnăm oțet și așteptăm până când apa dă în clocot foarte tare, o poți fierbe chiar și jumătate de minut. Scoateți imediat de pe aragaz și turnați doar marinada clocotită peste conopida până deasupra.
In descriere am indicat ingredientele pentru 1 litru, dar pentru cantitatea mea de legume, 6 borcane de 500 ml necesitau 1,5 litri de apa. Vă rog să fiti atente la volumele dvs., așa că am scris calculul pentru 1 litru.
Strangem imediat capacele foarte strâns. Punem conservele într-o tigaie, nu uitați să puneți un prosop pe fund, turnați imediat apă fierbinte până la aproape la capace. Sterilizați boranele de 500 mli timp de 8-10 minute. Cele de 1 litru poate fi fierte timp de 15 minute. Nu fierbeți prea mult timp, pentru că astfel conopida va deveni moale, nu crocantă.
Scoateți conservele, întoarceți borcanul cu susul în jos și acoperiți cu o pătură caldă până se răcește complet. Pofta buna!