Iata reteta mea de ciuperci murate, le marinez dupa aceasta reteta de multi ani si o puteti folosi si voi pentru mai multe tipuri de ciuperci.
Ghebele (sau opinticii cum li se mai spune in unele zone) se conserva foarte bine asa, isi pastreaza gustul si textura. Eu nu le mai tin la congelator peste iarna pentru ca mi se pare ca nu mai au acelasi gust dar nici aceeasi textura – se umplu foarte tare cu apa si parca se „stafidesc” cumva.
Chiar va recomand si voua sa incercati aceasta reteta daca vreti opintici gustosi pe parcursul iernii. Eu ii folosesc atat pentru mancare dar ii pun chiar si pe pizza, in loc de ciuperci champignon.
Ingrediente:
- Opintici/ghebe
Marinada – pentru un litru de apă vom avea nevoie de:
- 1 lingura sare
- 2 linguri zahăr
- 8 linguri 9% oțet
- 4 boabe de ienibahar
- 3 cuișoare
- 4 boabe de piper negru
- 1 frunză de dafin
Preparare:
Sortez si curat ciupercile, le spal bine si le pun la fiert in apa cu sare. Fierbeți ciupercile aproximativ 25-30 de minute. Apoi le spal din nou cu apa rece. Este mai bine să folositi o sită și sa le treceti in acest fel pe sub jetul de apa.
Asigurați-vă că spălați ciupercile astfel încât să fie curate și frumoase și să nu faca marinata tulbure. Las ciupercile deoparte si incep sa gatesc marinada.
Am pus marinata la fiert (amestecam toate ingredientele). Când marinada fierbe, adaug ciupercile curate. Și gătiți 20 de minute după ce fierbe.
În timp ce ciupercile se gătesc în marinată, pregătesc conservele. Asigurați-vă că spălați bine borcanele cu bicarbonat de sodiu și le sterilizați inainte.
După timpul specificat, scot ciupercile de pe foc și le transfer imediat în borcane în timp ce sunt foarte fierbinti.
Nu vă alarmați dacă încercați marinada și se are un gust picant. Ciupercile vor lua atata condiment cat au nevoie si vor avea un gust echilibrat, vor fi apetisante si, in plus, incredibil de gustoase. Recomand cu incredere sa NU schimbi nimic din reteta!