Vreau sa va ofer 2 retete foarte bune si gustoase de macrou pregatit la borcan – iese pur si simplu incredibil de bun, asa ca eu nu mai mananc conserve din magazin!
Vreau să împărtășesc rețeta de conserva de casă pentru ca toată lumea să se poată pregăti pentru iarnă cea mai buna conserva de peste. Pe cat posibil, va recomand cu drag sa o faceti!
Macrou in sos de rosii cu legume: 14 borcane de 500 ml
- Pește – 3 kg (fara cap)
- Ceapa – 450 gr
- Morcov- 350 gr
- 6-7 catei de usturoi
- Mazăre – 1 lingură/borcan
- Pasta de rosii – 760 gr (2 cutii a cate 380 g fiecare)
- Boia de ardei – 3 linguri
- Apa – 2,1 l
- Sare – 70 gr (5 g la borcan de 500 ml)
- Zahar – 140 gr
- Piper negru boabe – 3 boabe la borcan de 500 ml (la fundul borcanului)
- Ienibahar – 1 buc/ borcan (la fundul borcanului)
- Frunză de dafin – jumatate/borcan (la fundul borcanului)
- Ulei de floarea soarelui – 100-150 ml
Mod de preparare:
Tăiați ceapa cubulete sau julienne, dați morcovul pe razatoare sau taiati-l cubulețe de mărimea unui bob de mazăre. Este mai bine să tăiați un pește mic, de exemplu macrou (cum am facut eu) sau după gustul vostru.
Sos – Prăjiți ceapa și morcovii în ulei. Adăugați usturoiul și prăjiți încă 1 minut. Adăugați pasta de rosii, boia de ardei, apă, sare, zahăr. Se aduce la fierbere și se fierbe câteva minute.
Puneți boabele de ienibahar, dafin si piper pe fundul borcanelor curate. Adaugam alternativ pestele si sosul, apoi mazarea. Ar trebui să rămână 2-3 cm până la gura borcanului!
Strangem bine capacele si le punem la cuptor, la 115 grade pentru 30 de minute – puteti steriliza si in varianta clasica.
Reteta de macrou in ulei:
- Macrou – 500 de grame (fara cap)
- Sare – 5,5 grame (sau 11 g la 1 kg de pește)
- Foaie de dafin – 0,5 – 1 bucată
- Boabe de piper negru – 3 buc/borcan
- Ulei de floarea soarelui – 100 ml
Mod de preparare:
Puneți foaia de dafin și piper pe fund. Pune macroul strâns în borcane, astfel încât să rămână 2 cm până la capac.
De data aceasta am adaugat sare si ulei in fiecare borcan in loc sa amestec tot pestele cu sare si ulei. Strangeti bine capacele si sterilizati in cuptor la 115 grade timp de 30 de minute sau puteti folosi metoda clasica.