O rețetă excelentă de aluat rapid care poate fi folosit nu numai pentru plăcinte, ci și pentru cornuri, gogosi sau chiar paine. Nu este nimic complicat în preparare, așa că îl puteți pregăti cu ușurință și va puteti bucura familia cu produse delicioase de casa.
Aluatul se coace bine, textura este pufoasa si aerata, iar plăcintele se dovedesc a fi foarte fragede și, de asemenea foarte moi si bune.
Legat de faina – adaugati faina treptat iar dacă este necesar, puteți adăuga apoi 2-3 linguri in plus fata de cele 3 pahare de faina.
Ingrediente necesare:
- 3 pahare de faina de grau
- 250 ml chefir
- 80-100 ml ulei
- 2/3 lingurita de zahar
- 1 lingura sare
- 2,5 linguriță drojdie granule
Important! Kefirul și uleiul trebuie să fie ușor calde. Este necesar să scoateti kefirul din frigider, în prealabil.
Conținutul de grăsime al kefirului nu este important, puteti folosi de oricare. Nu afectează gustul și calitatea produselor finite. Dar cu cât conținutul de grăsimi este mai mic, cu atât conținutul de calorii este mai mic.
Mod de preparare:
Turnați chefir într-un castron și adaugati ulei peste acesta. Repet, trebuie să fie la temperatura camerei (dacă este necesar, le puteți încălzi). Adăugați zahăr și sare. Se amestecă pentru a dizolva complet zaharul dupa care punem deoparte, deocamdată.
Acum luam un vas mare, in care vom framanta aluatul. Cerneți făina, adăugați drojdia uscată, amestecați.
După ce a făcut o gaură în mijloc, turnați jumătate de chefir cald. Începem să amestecăm, mai întâi cu o lingură, apoi, turnând chefirul rămas, frământăm aluatul direct cu mâinile.
Aluatul se va forma, va fi moale, se va lipi putin de degete si il lasam in bol. Se acopera cu un prosop si se lasa 30-40 de minute (este de preferat sa il asezi la loc calduros) pentru a creste frumos – ar trebui sa isi dubleze volumul.
Pudrati suprafața de lucru cu făină, întindeți aluatul si puteti forma placinte, cornuri, gogosi sau paine. Coaceti la temperatura corespunzatoare pentru fiecare produs in parte. Pofta buna!