Gogosile cu drojdie sunt incredibil de gustoase iar pentru un plus de aroma si gust eu am folosit putina esenta de portocale si coaja de portocale – voi puteti folosi orice aroma, daca doriti. Vă recomand să încercați, dar vă avertizez că cei dragi vor cere des aceste gogosi iar musafirii vor dori sa le dati si la pachet!
Folositi ingrediente la temperatura camerei – daca veti folosi ou rece sau chiar faina rece (mai ales daca o depozitati intr-un loc racoros) – aluatul nu va creste suficient iar gogosile nu vor mai fi pufoase.
Ingrediente necesare:
- Apă – 160 ml
- Drojdie – 5 g
- Ou – 1 buc
- zahăr – 2 linguri
- Ulei – după gust
- Esență de portocale – după gust
- Coaja de portocala – dupa gust
- făină de grâu – 360 g
- Praf de copt – 2 g
- Unt – 1 linguriță
- Sare – un praf
Vă împărtășesc rețeta de gătit:
În primul rând, turnați apă caldă (nu fierbinte) peste drojdie + 1 lingura de faina si putin zahar și puneți-o deoparte.
Pentru a pregăti aluatul, amestecați oul, zahărul ramas, coaja de portocală și esenta de portocala + 2 linguri de ulei. Se toarnă amestecul de drojdie în preparat și se amestecă.
Se adauga faina, praful de copt si sarea, se framanta aluatul. La final, amestecați untul în aluatul moale. Se acopera cu o folie/prosop si se lasa sa creasca.
Pudrați suprafața de lucru cu făină, împărțiți aluatul în două bile. Întindeți fiecare bilă într-o foaie și tăiați-o în triunghiuri, ca pe o pizza. Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați-l să crească din nou.
Prăjiți gogosile în ulei foarte bine incins, pe ambele părți până sunt gata. Pentru a „scapa” de excesul de ulei, puneti gogosile pe servetele de hartie dupa care le puteti trece prin zahar pudra sau prin zahar obisnuit. Serviti cu gem/marmelada/dulceata sau sos de caramel.
Pofta buna!