Nu am mai cumpărat de mult cârnați din magazin, pentru că sunt foarte grasi, conțin o mulțime de conservanți, chimicale, potențiatori de aromă și apoi îmi fac mereu rău. Dar cârnații de casă sunt întotdeauna cei mai gustoși, suculenți, nu sunt foarte grasi și sunt facuti din ingrediente naturale.
Ingrediente:
- Carne de porc – 500 g
- Piept sau pulpă de pui – 500 g (sau pulpă de curcan) (proporția de grasime în carnea tocată este de 15-20% din cantitatea totală)
- Sare – 15 g
- Piper negru măcinat – 1/3 linguriță
- Ardei roșu (iute) -1/3 linguriță
- Ierburi uscate – 1-2 lingurițe.
- Usturoi – 10 catei
- Apă cu gheata – 50 ml
- Intestine de porc – 2-2,5 m
Preparare:
Îmi place să fac acești cârnați din carne de porc și pulpe de pui într-un raport de 50:50. De asemenea, la carnea tocată trebuie să adăugați puțină untură sau grăsime, până la aproximativ 20% din cantitatea totală, apoi cârnații vor fi zemoși, dar nu grasi. Este mai bine să dati carnea prin sita mare sau medie a masinii de tocat carne.
Acum adaug sare, piper negru macinat, ardei rosu, ierburi uscate, marar si patrunjel peste carnea tocata. Adaugati 10 căței de usturoi, după gătire nu veți simți gustul și mirosul ascuțit de usturoi, dar va fi foarte gustos și aromat. Puteti pune si mai mult daca va place.
Turnam apa cu gheata din frigider, astfel carnatii vor fi mai suculenti iar intestinele se vor umple mai usor si mai repede. Amestecam bine carnea tocata cu mainile.
Intestinele pentru cârnați trebuie mai întâi înmuiate în apă timp de 1 oră, apoi clătiți bine în interior și în exterior, apoi puneți duza specială.
Capătul intestinului nu trebuie legat, pentru că la început aerul va scăpa, împingând carnea tocată în mașina de tocat carne, umplu intestinele, este un proces rapid, nu este nimic complicat.
Rezultă un cârnați lung de 2 m, leg capetele cu un nod și tai excesul. Apoi împart în părți egale de 10-15 cm și răsucesc, împărțind în cârnați. Am obtinut 15 bucăți în total.
Am pus o foaie de hârtie de copt intr-o forma termorezistentă. Pun cârnații sunt in forma, nu trebuie să-i tăiați în porții, o veți face mai târziu.
Am grija sa fac intepaturi cu o scobitoare pentru ca intestinele sa nu se decojeasca in timpul fierberii. Turnam apa la temperatura camerei sa fie acoperite putin mai sus decat mijlocul.
Acoperiți cu folie. O pun la copt într-un cuptor încălzit la 170 de grade, pentru ca intestinul să nu spargă de la o schimbare bruscă la o temperatură ridicată.
Coc timp de 40 de minute, cu 10 minute înainte de final, scot folia și pornesc modul grătar pentru ca cârnații să se rumenească. Daca nu ai modul grill, stai linistit, gateste fara el, doar ca cuptorul meu rumeneste carnea si pe acest mod (imi place mai mult).
După gătire, cârnații pot fi tăiați în porții cu foarfecele în locurile în care au fost răsucite. Cârnații sunt foarte gustoși și suculenți, nu există substanțe precum conservanti în compoziție, precum cei cumpărați din magazin.