Pentru familia mea, acesta este unul dintre cele mai preferate feluri de mâncare. Acest peste prajit in aluat de ceapa este ceva foarte aromat, gustos si suculent. Puteti folosi orice pește, de data aceasta am folosit biban, dar cu oricare iese foarte gustos.
Pentru preparare veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- file de peste (orice tip) – 600 g;
- smântână – 100 g;
- ceapă – 1 – 2 buc;
- usturoi – 2 – 3 catei;
- sare, piper;
- făină – 3 linguri;
- praf de copt – 1\2 linguriță;
- ou – 1 buc;
- ulei vegetal – 2 linguri.
Modalitate de preparare:
Spălăm peștele și îl uscăm cu prosoape de hârtie, îl tăiem în porții. Se macină ceapa și usturoiul într-un blender.
Sfat: pentru a face aluatul omogen, adaugati 2 – 3 linguri de apa in ceapa si usturoiul cand tocati.
Adăugați ou, smântână, sare și piper în acest sos după gust. Adaugam faina si praful de copt si amestecam aluatul. Adăugați ulei de floarea soarelui și amestecați până la omogenizare. Înmuiați peștele în aluat și amestecati bine, cat sa se acopere.
Se acoperă recipientul și se pune la frigider pentru 30 de minute. Puteți sări peste acest pas de răcire și să prăjiți imediat, dar peștele răcit se prajeste mult mai bine și absoarbe mai puțin ulei.
Prăjiți bucățile pe toate părțile iar cand este rumen si frumos, scoateti bucatile de peste pe niste servetele de hartie pentru a se scurge surplusul de ulei.
Puteți servi peste cu suc de lămâie, făcând un sos de maioneză sau smântână cu muștar, mărar. Peștele se potrivește bine cu diverse garnituri sau cu mamaliga calda si mujdei de usturoi. Pofta buna!