Probabil, mulți vor fi de acord că alimentele și produsele de casă sunt mai bune decât cele cumpărate dintr-un magazin, pentru că dacă ați pregătit singur ceva, știți întotdeauna ce este înăuntru, iar din punct de vedere al costului, mâncarea de casă este adesea semnificativ mai ieftină decât în magazin. Această afirmație este valabilă și pentru produsele lactate, de exemplu, iaurtul. Toată lumea poate face iaurt de casă delicios, gros, pentru că nu este deloc dificil și nu aveți nevoie de unelte speciale.
Ingrediente necesare:
- Lapte – 2 litri (cat mai gras)
- Smantana fermentata 20% grasime – 500 gr
- iaurt grecesc – 140 g
Mod de preparare:
Turnați laptele și smântâna într-o cratiță, de preferință trecându-le printr-o sită. În cazul nostru, smântâna este de 20%, în funcție de conținutul de grăsime dorit al iaurtului, procentul de smântână poate fi variat.
Aducem laptele la fiert, apoi, amestecând constant, „evaporăm” puțin: o mică parte din lapte ar trebui să se evapore. De această procedură depinde densitatea viitorului iaurt. În cazul nostru, aproximativ 500 ml au scazut de la 2,5 litri de lichid.
Ca „agent de fermentare”, vom folosi iaurt grecesc fara aditivi, un recipient de 140 gr este suficient. Iaurtul este amestecat bine până se omogenizeaza cu zerul din el.
Laptele este răcit la aproximativ 45 de grade, temperatura poate fi măsurată folosind un termometru special sau o metodă populară: ar trebui să țineți degetul în lapte cu relativ confort timp de 10 secunde.
Când laptele se răcește la temperatura dorită, diluați puțin iaurtul cu el, apoi turnați iaurtul diluat în tigaia cu lapte, amestecați bine.
Gata, turnați compozitia în borcane sau alte recipiente, acoperiți cu capace, apoi înfășurați bine cu un prosop sau pătură, lăsați timp de cel puțin 6 ore. Dacă faci iaurt seara, îl poți servi deja la micul dejun dimineața.