Gătitul peștelui poate fi dificil, deoarece se poate arde, își pierde suculenta și poate capăta o aromă dubioasă. Pentru a vă asigura că preparatele din pește nu sunt uscate și nu ard, ar trebui să urmați mai multe reguli de gătit.
În primul rând, vasul optime pentru gătitul peștelui este o tigaie din fontă sau o tigaie cu fundul gros, antiaderenta. În ea, carnea de pește nu își pierde suculenta.
În al doilea rând, este mai bine să marinați bucăți mici de pește, mai degrabă decât pestele intreg. Bucățile mici absorb marinada mai repede.
Puteți prăji peștele sau coaceți nu numai în ulei de floarea soarelui, ci și în alte tipuri de ulei. Astazi vă voi spune cum să gătiți merluciu înăbușit pentru cină – eu am folosit si cateva bucati de cod dar puteti folosi doar merluciu (iese extraordinar si cu macrou).
Ingrediente pentru merluciu înăbușit:
- merluciu – 900 g;
- peste cod – 600 g;
- Ceapa – 2 buc.;
- Morcovi – 1 buc.;
- apă – 200 ml;
- Pastă de roșii – 2 linguri;
- zahăr – 1 linguriță;
- piper negru – 0,5 linguriță;
- Boia – 1 linguriță;
- Condimente pentru pește – 0,5 linguriță;
- Frunza de dafin – 1 buc.;
- Boabe de piper – 10 buc.;
- Făină – 2 linguri;
- Sare – ½ linguriță.
Preparare de merluciu înăbușit:
Curățăm ambele tipuri de pește de măruntaie, branhii și aripioare și indepartam capetele. Tăiați merluciul și codul în bucăți mici.
Turnați piper negru, boia de ardei, condimente de pește și sare într-un bol cu făină. Treceti bucățile de pește în făină cu condimente.
Într-o tigaie cu ulei bine incins, la foc mare, prăjiți merluciul și codul pe ambele părți până se rumenesc. După prăjire, puneți peștele pe un vas separat.
Se rad morcovii pe razatoarea mare, se taie ceapa in sferturi si mai apoi julienne. În aceeași tigaie, prăjiți ceapa și morcovul împreună cu frunza de dafin, piper negru și pasta de roșii.
Pentru a echilibra gustul, adăugați zahăr în legume și sare după gust. Turnați 200 ml de apă în legumele amestecate și amestecați din nou. Sub capac, aduceți compozitia de legume la fierbere și apoi așezați bucățile de pește.
Se fierbe pestele sub capac la foc mic timp de 15 minute. Apoi întoarceți bucățile de pește și fierbeți în același mod timp de 5-7 minute.
După gust, toacă coriandrul și pătrunjelul si adauga-l la pește. Acoperiți peștele cu un capac și continuați să fiarbă timp de 10 minute.
Sosul de rosii cu legume se absoarbe perfect in carnea de peste. Din acest motiv, merluciul și codul capătă noi note de aromă și devin foarte suculente. Pofta buna!