Un aperitiv parfumat și picant făcut din slaninuta (cu strat de cărniță) este perfect ca gustare, pe sandvișuri și chiar pentru a fi servit atunci cand ai musafiri.
Baconul crud contine o multime de substante benefice sanatatii. Acest produs din carne conține vitamina B1 (tiamină, aneurină), vitamina B2 (riboflavină), vitamina B6 (piridoxină), vitamina E și, de asemenea, minerale – calciu, fier, fosfor etc.
Combinate împreună, aceste ingrediente fac minuni! Pentru că conține acizi grași polinesaturați pe care organismul nu îi poate produce singur și fără de care acesta nu poate funcționa corect. O altă substanță interesantă este acidul arahidonic, care descompune parțial colesterolul pe care îl consumăm cu alimente. Există și acidul hialuronic, care acționează împotriva îmbătrânirii pielii.
Daca esti una dintre acele persoane pentru care cel mai bun „desert” este baconul, cu siguranta ar trebui sa incerci aceasta delicioasa bacon in saramura!
Pentru preparare veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- slanina (piept) – 1,5 kg;
- apă – 1 l;
- sare – 100 g;
- foi de dafin – 3 buc;
- boabe de piper – 15 buc;
- ienibahar – 6 boabe;
- condimente pentru grătar – 1 linguriță;
- mărar și pătrunjel, o crenguță / borcan.
Mod de preparare:
Tăiem baconul (slnina) în bucăți – nu mici și nici mari. Nu uitați să clătiți slanina și să o uscați cu prosoape de hârtie. Ceapa o taiem in rondele.
Se pun toate condimentele și sarea într-o cratiță cu apă, se aduce la fierbere și se fierbe timp de 4 minute. Lasa sa se raceasca.
Pune ierburile aromatice si cateii de usturoi, dupa gustm in borcane curate (500 sau 700 g). Pune slanina in borcane si apasa bucatile bine in borcan. Umpleți borcanele cu saramură rece până la vârf.
Acoperiți borcanele cu capace și lăsați la temperatura camerei timp de 2 zile.
Scurgeți marinata din borcane. Scurgeți foarte bine tot lichidul.
Pregătim o nouă marinadă din apă și 100 g sare (la 1 litru). Se aduce la fierbere, se fierbe 4 minute și se răcește.
Se toarnă în borcane, se înșurubează capacele și se dă la frigider pentru 3 zile.
Scoateți bucățile de slanina din borcane, uscați-le cu prosoape de hârtie, înfășurați-le în pergament sau folie și păstrați-le la congelator. Spor la pregatit slanina marinata!