În zilele noastre este destul de dificil să găsești conserve de pește de înaltă calitate, deoarece mulți producători se zgârcesc cu ingredientele și folosesc în exces conservanții în produsele lor. O varianta mai usoara ar fi sa pregatesti in bucataria proprie sprot autentic in rosii, urmand aceasta reteta care este si destul de cunoscuta.
De cand am aceasta reteta eu nu mai cumpar conserve de peste din magazin – nici nu se poate compara gustul. Pestele pregatit acasa este mult mai gustos, mai aromat si isi pastreaza bine toate proprietatile.
Ingrediente necesare pentru reteta:
- 1 kg șprot
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 150 ml apă
- Suc de la 1 lămâie
- 3 linguri pastă de tomate
- 2 linguri ulei vegetal
- 10 boabe de ienibahar
- 4 cuișoare
- 1 linguriță sare
Mod de preparare:
Curățați șprotul de pe cap, coadă și măruntaie – spalati-l bine dupa ce il curatati. Puneți bucățile de șprot pregătite pe o tavă și asezonati cu sare. Lăsați timp de 30 de minute.
Încinge ulei de floarea soarelui într-o tigaie adâncă și prăjește ceapa tocată grosier până se rumenește. Adăugați în tigaie foaia de dafin, ienibaharul și cuișoarele. Tăiați morcovii în felii și adăugați-i în tigaie.
Puneți bucățile de șprot pregătite într-un strat dens deasupra legumelor din tigaie. Într-un recipient separat, amestecați sucul de lămâie, apa și pasta de roșii. Se amestecă bine pentru a forma un sos. Se toarnă sosul pregătit peste șprot. Puneți tigaia pe aragaz și gătiți la foc mediu timp de 2 ore. Veți obtine un peste suculent, fraged, gustos si extrem de bun.
Serviți șprotul cu roșii în combinație cu piure cremos de cartofi sau orez alb. De asemenea, poate fi servit si cu mamaliga calda, daca doriti – in plus, puteti adauga si putin usturoi pentru un plus de aroma si gust.
Pofta buna!