Acesta este un chec delicios, fara oua, unt sau lapte – cu portocale, cacao, preparat in dungi. Pufos, umed, cu gust placut. Checul crește și se coace foarte bine – nici măcar nu vă puteți da seama că nu are lapte sau oua. Datorită turnării alternative a aluatului de două culori, checul capătă un model frumos atunci cand este taiat și arată deosebit de frumos. Cu siguranță merită luată în considerare această rețetă!
Ingrediente:
- Portocale (pentru suc si coaja) – 370 g
- Ulei – 90 ml
- Pudră de cacao – 20 g
- Făină – 200 g (1,5 căni cu un volum de 200 ml)
- zahăr – 140 g
- zahăr vanilat – 10 g
- Praf de copt – 7 g
- Bicarbonat de sodiu – 3 g
- Sare – un praf
Mod de preparare:
Se amestecă cea mai mare parte a făinii (170 g) cu bicarbonatul de sodiu și praful de copt și se cerne într-un castron printr-o sită fină.
Spălați bine portocala și ștergeți-o. Folosind o răzătoare fină, radeti 1-2 linguri de coaja de portocală si se pun într-un castron. Dacă fructele sunt mici, radeti toată portocala – sa nu radeti si partea alba pentru ca va fi amaruie.
Se adauga zaharul, zaharul vanilat si un praf de sare. Se amestecă ingredientele uscate. Se toarnă ulei de floarea soarelui.
Stoarceți sucul de la portocale. Pentru a face acest lucru, rostogoliți portocala pe masă, apăsând-o ușor cu mâna – acest lucru vă va ajuta să stoarceți ușor sucul din ea fără storcator (principalul lucru este să nu o zdrobiți) – daca aveti un storcator, il puteti folosi. Tăiați portocala în jumătate și stoarceți manual aproximativ 100 ml de suc într-un pahar sau bol.
Avem nevoie de 200 ml de suc. Dacă nu aveți suficient suc, adăugați apă fiartă răcită până la cantitatea necesara.
Turnați sucul de portocale în vasul cu ingredientele uscate și uleiul. Folosind un mixer la viteză mică, amestecati aluatul într-un compozitie neteda, fără cocoloașe.
Împărțiți aluatul în două părți egale. Turnați făina rămasă (30 g) într-o parte din aluat și 20 g pudră de cacao în a doua. Amestecați aditivii în aluat folosind un mixer.
Tapetați fundul unui vas de copt (eu am o tavă cu diametrul de 17 cm) cu hartie de copt. Pune 1 lingura de aluat alb in centrul formei. Puneți 1 lingură de aluat de cacao in centrul aluatului alb si în acest fel, alternează straturi până când ambele tipuri de aluat sunt terminate.
Coaceți checul cu cacao-portocale într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 35-40 de minute.
Scoateți checul finit din tavă, transferați-l pe o farfurie sau un grătar și lăsați-l să se răcească.
Checul zebra cu cacao-portocale de post este gata. Acesta se dovedește nu numai frumoas, ci și foarte gustos și aromat – un adevărat răsfăț pentru cei care vor sa manance un desert gustos dar fara lapte sau oua.
Poftă bună!