Vă împărtășesc o rețetă incredibilă pentru prajitura cu mac si mere. Are multă umplutură delicioasă, familia mea o adoră! Desi poate parea putin complicata, prajitura se prepara foarte usor iar rezultatul este deosebit de gustos. Pe langa asta, arata si foarte bine atunci cand o tai asa ca vei putea face un platou cu prajituri care sa arate foarte bine.
Ingrediente pentru aluat:
- Făină – 400 g
- Praful de copt – 1 linguriță
- Unt – 250 g
- Zahăr – 100 g
- Gălbenușuri – 4 buc
- Smântână – 2 linguri
Umplutură de mac:
- Semințe de mac – 500 g
- Mere – 300 g
- Unt – 100 g
- Gălbenușuri – 2 buc
- Albușuri – 6 buc
- Zahăr – 200-230 g
- Nuci – 150 g
- Griș – 4 linguri
- Amidon – 2 linguri
- Cacao – 1 lingură
Mod de preparare:
Aluat:
Adaugă praful de copt la făină și taie untul în bucăți mici, freacă-l cu mâinile în firimituri. Într-un castron separat, amestecă oul cu zahărul și smântâna.
Amestecă cele două compoziții întâi cu o lingură, apoi cu mâinile pentru a frământa aluatul.
Înfășoară aluatul în folie alimentară și lasă-l în frigider timp de 30-40 de minute.
Umplutură de mac:
Toarnă semințele de mac măcinate, într-o cratiță și acoperă-le cu apă clocotită astfel încât toate semințele de mac să fie sub apă. Pune pe aragaz, amestecă în mod constant și fierbe până când tot lichidul s-a evaporat.
Bate untul cu un mixer până devine o compozitie pufoasă. Adaugă gălbenușurile și bate până devine omogen. Adaugă merele curățate și rase peste macul răcit.
Amestecă grișul, cacaoa și amidonul.
Adaugă nucile uscate și măcinate și untul bătut, amestecă până devine omogen. Lasă pentru 5-7 minute.
Împarte aluatul în două părți. Întinde o parte subțire până la dimensiunea formei. Diametrul formei este de 26 cm. Așează hârtie de copt pe fundul formei și unge marginile cu unt si pune aluatul.
Bate albușurile cu un mixer și adaugă-le peste umplutura de mac, amestecând ușor totul.
Întinde umplutura de mac în formă, rade partea a doua de aluat pe răzătoare.
Coace prajitura cu mac în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 50-60 de minute. Ajustează conform cuptorului tău. Lasă prajitura finisată să se răcească în formă.
Orneaza cu ciocolată, taie și savurează! Pofta buna!