Astăzi am pus pe masă niste cozonac cu mac iar in zona Moldovei, acestui tip de cozonac i se mai spune si învârtită cu mac. Astfel de cozonaci cu mac sunt pregătiti de noi pentru Ajunul Crăciunului sau pentru alte Sărbători mari sau ocazii speciale. Aceasta este o rețetă de post.
Totul este foarte simplu, așa cum făceau bunicii noștri. Fără prea multe bătăi de cap, dar ce gustos iese! Cozonacii cu mac ies pufoași, moi și aromati!
Ingrediente:
Aluat:
- apă – 300 ml
- făină – 650 g
- zahăr – 120 g (4 linguri)
- zahăr vanilat – 1 plic
- sare – un vârf
- ulei – 50 ml
- drojdie – 50 g
Umplutură:
- mac – 150 g
- cacao – 20 g
- gem gros – 2 linguri (am de prune, dar poate fi oricare altul)
- stafide – 100 g
Preparare:
Aluat:
Încep cu maia. Într-un castron, torn apă caldă, adaug 1 lingură de zahăr din cantitatea totală, drojdie și amestec bine. De asemenea, din cantitatea totală de făină, adaug 6 linguri. Amestec. Acopar cu folie alimentară și las pentru 30 de minute.
Maiaua a crescut, apoi adaug restul de zahăr și zahărul vanilat, torn ulei și amestec.
La început, adaug jumătate din făină, frământ aluatul. Apoi adaug restul de făină și frământ aluatul cu mâinile.
La final, torn ulei, am frământat aluatul pentru aproximativ 20 de minute. Acopar cu folie alimentară și las pentru 2 ore.
Umplutură:
Între timp, fac umplutura de mac. Iau macul înmuiat, adaug gem și amestec. De asemenea, adaug cacao și amestec bine.
Framânt aluatul și îl împart în 3 părți egale. Întind o foaie puțin mai subțire de 1 cm. Întind umplutura de mac, lăsând 2-3 centimetri de la marginea aluatului.
Presar cu stafide și rulez cozonacul. Fac trei astfel de cozonaci.
Așez învârtitele pe o formă (25 pe 35 cm) tapetata cu hârtie de copt. Le las într-un loc cald pentru încă 30-40 de minute. Coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de aproximativ 50 de minute.
Presar învârtitele răcite cu zahăr pudră, le tai și savurez! Pofta buna!