Voi găti aceasta prajitura pentru toate sărbătorile! Prăjitură delicioasa, festivă cu 3 umpluturi. Foarte gustoasă și arata deosebit atunci cand este taiata. Vă invit să încercați să preparați o prăjitură cu adevărat delicioasă! Mac, mere, cremă de vanilie și foi moi – combinația perfectă! Vă recomand cu căldură să o pregatiti, deoarece este absolut minunata!
Ingrediente pentru blat:
- 500 g făină
- Un vârf de sare
- 250 g margarină/unt
- 4 gălbenușuri
- 120 g zahăr pudră + zahăr vanilat
- 4 linguri smântână 15%
- 2 lingurițe praf de copt
În plus:
- 500 g umplutură de mac gata făcută + 2 albușuri
- 4 mere + 2 linguri zahăr + scorțișoară după gust
- 2 lingurițe gris sau pesmet
Cremă:
- 300 ml lapte
- 2 ouă
- 1 lingură făină
- 1 pachet de budincă (40 g sau aceeași cantitate de amidon de porumb)
- 180 g zahăr + zahăr vanilat
- 200 g unt 82%
Preparare:
Aluat:
Radeți untul rece în făină, frecați până obțineți firimituri. Adăugați smântâna, zahărul pudră, zahărul vanilat, praful de copt, sarea și gălbenușurile, frământați aluatul.
Împărțiți aluatul în 4 părți egale, înveliți în folie alimentară și puneți în frigider pentru 1 oră.
Scoateți prima bucată de aluat din frigider, întindeți-o pentru a se potrivi formei (24 x 24 cm) și așezați-o în formă pe pergament.
Separat, bateți albușurile cu un vârf de sare până obțineți o masă pufoasă și amestecați cu umplutura de mac gata făcută.
Întindeți umplutura de mac în formă, nivelând-o.
Întindeți a doua bucată de aluat și așezați-o peste umplutura de mac. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 pentru aproximativ 40 de minute. Răciți blatul copt timp de 20 de minute în formă, apoi scoateți.
Curățați merele, tăiați-le în felii subțiri. Adăugați zahăr, scorțișoară și suc de lămâie, amestecați.
Întindeți a 3-a parte a aluatului în formă, presărați cu gris sau pesmet. Așezați merele.
Acoperiți cu a 4-a parte a aluatului. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 pentru aproximativ 40 de minute.
Cremă:
Într-o cratiță cu fund gros, adăugați ouă, zahăr, zahăr vanilat, amestecați. Adăugați laptele, făina și budinca. Amestecați bine până devine omogen.
Gătiți la foc mediu, amestecând continuu, până se îngroașă. Acoperiți cu folie alimentară în contact cu crema (pentru a nu forma crusta) și lăsați să se răcească la temperatura camerei.
Într-un castron separat, bateți untul cu mixerul până devine spumos și adăugați treptat crema răcită.
Asamblați prăjitura. Puneți stratul inferior cu mere, întindeți crema. Apoi acoperiți cu stratul de mac și ungeți complet cu cremă. Puneți prăjitura în frigider peste noapte.
Turnați peste ciocolată topită și savurați! Pofta buna!
P.S – crema de vanilie poate fi inlocuita si o o crema de mascarpone si frisca.