Ideal pentru weekend dar nu numai! Un miros ce umple întreaga bucătărie! Cea mai gustoasa prajitura de mere după rețeta bunicii mele. Aceasta nu este o placinta cu mere ci o prajitura delicioasa. Asta înseamnă că trebuie să coaceți fiecare strat separat și să-l ungeți cu umplutură. Dar în loc de cremă, vom unge straturile cu mere în sirop.
Bunica mea adesea făcea aceasta prajitura, nu numai pentru oaspeți, ci doar pentru familie, pentru a o servi alaturi de o cana cu lapte fierbinte sau ceai. Nu coc foarte des, dar uneori fac aceasta prajitura pentru că nu am gustat niciodată un desert atât de delicios si aromat.
Ingrediente:
- 1 kg de mere verzi
- 2 căni de zahăr
- 200 g de margarină sau unt
- 1 ou
- 2,5 căni de făină
- 0,5 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de oțet
- zahăr pudră
Preparare:
Vom începe cu umplutura, dar înainte de a face orice altceva, scoatem margarina (untul) și o punem într-un loc cald să se înmoaie.
Curățăm merele și le tăiem în cuburi mici – le lasam asa – nu le zdrobim.
Presărăm merele cu o cană de zahăr și le punem pe foc mediu. Orice tip de oală sau tigaie va fi bună.
Zahărul trebuie să se topească, iar merele să elibereze suc, să devină moi și să își schimbe puțin culoarea.
Acum trecem la aluat. Mai întâi, spargem un ou într-un castron și-l amestecăm cu o cană de zahăr.
Adăugăm untul moale și făina. Punem bicarbonatul de sodiu într-o lingură și turnăm oțet peste acesta (pentru a-l „stinge”).
Când bicarbonatul de sodiu și oțetul încep să facă spumă, le adăugăm în castron cu aluatul.
Framantăm aluatul, îl împărțim în trei părți egale. Fiecare parte o întindem și o coacem în cuptor timp de 20 de minute la o temperatură de 200 grade Celsius.
Aluatul trebuie întins direct pe foaia de copt, altfel va fi foarte dificil de transferat.
Înainte ca prima foaie să fie gata, merele trebuie încălzite.
Pentru ca prajitura să fie bine înmuiata și să iasă exact cum trebuie, este esențial să punem umplutura fierbinte pe foaia fierbinte.
Coacem al doilea strat, din nou încălzim merele și le întindem deasupra.
Păstrăm puțin sirop în oală pentru a-l turna peste ultima foaie, astfel incat sa se inmoaie si aceasta. In cateva ore, puteti servi prajitura. Pofta buna!