Acest deliciu luxos are tot ceea ce iubim într-un tort pe care de obicei îl pregătim pentru sărbătorile de iarnă sau atunci cand avem o aniversare in familie: semințe de mac, nuci, mere și brânză. Greutatea unei astfel de prajituri (sau tort daca vreti sa ii spuneti asa) ajunge la 4 kg.
Ingrediente:
- Făină 450 g
- Praf de copt 1 pachet
- Unt 250 g
- Gălbenușuri – 5 bucăți
- Zahăr 140 g
- Cacao 15 g
- Compozitie de mac (la conserva) 300 g (sau puteti pregati acasa o crema de mac)
- Albușuri de ou 2 bucăți
- Brânză de vaci 600 g
- Ou 1 bucată
- Gălbenușuri 2 bucăți
- Lămâie 1 bucată
- Amidon de porumb 25 g
- Zahăr 120 g
- Unt 100 g
- Mere curățate 600-700 g
- Budincă de vanilie 1 pachet
- Jeleu de portocale 1 pachet
Preparare:
Mai întâi, pregătiți aluatul nisipos. Frecați rapid făina cernută și praful de copt cu untul pana obtineti un aluat sfaramicios. Amestecați gălbenușurile de ou cu zahărul folosind un mixer până când devin deschise la culoare și combinați-le cu firimiturile.
Păstrați 3/4 din aluat și amestecați cacao în restul. Puneți aluatul cu cacao în folie de plastic în frigider și întindeți aluatul deschis pe o tavă de copt cu margini înalte, tapetata cu hârtie de copt, de mărimea 28×36 cm.
Combinați compozitia de mac cu albușurile de ou și sucul de lămâie, apoi întindeți bine peste întreaga suprafață a aluatului. Următorul strat va fi compozitia de brânză.
Pentru prepararea ei, amestecați brânza cu un ou și gălbenușuri, amidon, lămâie rasă, zahăr și unt. Întindeți cu grijă această compozitie deasupra stratului de mac. Apoi, pregătiți stratul de mere. Tăiați merele curățate, fără miez și semințe, în 30 de felii (sferturi) de grosime medie.
Tăvăliți fiecare felie în mac uscat (cam 100 grame) și așezați în rânduri de-a lungul marginii scurte, așa cum se arată în fotografie. Presați fiecare felie în masa de brânză. Pregătiți următorul strat bătând albușurile rămase de la prepararea aluatului cu zahăr folosind un mixer.
Când compozitia devine pufoasă și densă, adăugați budinca și jeleul, continuând să bateți la viteze mici. Întindeți și această compozitie deasupra prajiturii. Puneti tava la cuptor la 180° timp de 35-40 de minute.
După aceea, tăiați prajitura în jumătate. Pe o altă tavă, coaceți aluatul ras cu cacao în cuptor timp de 15 minute, apoi mărunțiți firimiturile până la o dimensiune mică.
Pentru cremă:
- Smântână 15% grăsime 300 g
- Ou 1 bucată
- Zahăr 150 g
- Piure de zmeură 100 g (din zmeura congelata)
- Amidon de porumb 8 g
- Făină 15 g
- Unt 250 g
- Nuci 100 g
Pregătiți crema de gătit cu ingredientele enumerate. Amestecați jumătate cu firimiturile și nucile. Umpleți golurile dintre fâșiile de măr cu ea, întindeți crema fără firimituri, acoperiți cu cealaltă jumătate a tortului și faceți același lucru din nou cu crema.
La final, presărați tortul cu firimituri de biscuiți deasupra și puneți-l în frigider timp de 12 ore. Pofta buna!